Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Tajemství citlivého kluka

V sále pražské Staroměstské radnice běží video, na kterém člen Hitlerjugend dovádí s nezletilým hochem: honí se po louce, hajlují, mazlí se, líbají, běží s hořícími loučemi, aby šli nakonec společně „hajat“. Natočil ho Mark Ther (1979), první výtvarník vybraný Galerií hl. města Prahy do nového výstavního cyklu pro mladé autory s výmluvným názvem Hustý provoz.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Copak měl asi malý blonďák ve svém červeném kufru? - Autor: Mark Ther • Autor: Respekt
Fotografie: Copak měl asi malý blonďák ve svém červeném kufru? - Autor: Mark Ther • Autor: Respekt

Kustodka se tentokrát usmívá o něco rozpačitěji než obvykle. „Další projekce je tady po schodech nahoru,“ řekne a nesměle ukáže směrem k tabulce s varovným nápisem, že se promítané dílo může „dotknout vašeho přesvědčení a citů“. V sále pražské Staroměstské radnice běží video, na kterém člen Hitlerjugend dovádí s nezletilým hochem: honí se po louce, hajlují, mazlí se, líbají, běží s hořícími loučemi, aby šli nakonec společně „hajat“. Natočil ho Mark Ther (1979), první výtvarník vybraný Galerií hl. města Prahy do nového výstavního cyklu pro mladé autory s výmluvným názvem Hustý provoz.

Therovi generační druzi a přátelé Ondřej BrodyKristoferem Paetauem chtěli loni ve stejné galerii prezentovat svou pornografickou parafrázi Manetovy Snídaně v trávě. Tehdy jim vedení instituce video zachycující například masturbaci se zeleninovými pomůckami nepovolilo vystavit. Také pro Thera v umění neexistují žádná sexuální tabu, nepoužívá ale zdaleka tak explicitní výrazivo, takže si jeho video Was für Material! vystačí se zmíněnou tabulkou. Nicméně i tak může být přehlídka průkopníka českého gay artu pro leckoho opravdu „hustým“ zážitkem.

Božská Maria

Absolvent pražské AVU je na české výtvarné scéně nepřehlédnutelným zjevem. A to doslova: Ther se před lety vizuálně i mimicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].