Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Rotunda plná knih

Samotný fakt, že knihkupectví vydělává, by nestál ani za pár řádků. V třináctitisícové Roudnici je totiž jediné (za první republiky tu přitom byla tři a jeden ze zdejších knihkupců dokonce knihy i vydával). Ten zázrak spočívá spíš v tom, že podnik pana Polívky si vede úspěšně navzdory tomu, co nabízí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Musím znát všechno, co prodávám. (Obchodník s knihami Jiří Polívka) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Musím znát všechno, co prodávám. (Obchodník s knihami Jiří Polívka) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

„Není to přece žádný zázrak,“ usmívá se před výlohou jediného knihkupectví ve středočeské Roudnici nad Labem jeho majitel Jiří Polívka.„Na Podřipsku se četlo vždycky. Má to tu tradici.“ Knihkupec vypráví o buditeli a mecenáši Augustu Švagrovském a jeho vizi Roudnice coby „Athén severu“ a zmiňuje poutě na nedalekou horu Říp. Jenže to už je dávno. Místní dnes mnohem víc přitahují tenisové kurty nebo zápasy roudnického hokejového týmu, který se už probojoval do druhé ligy. Takže když už to není zázrak, je Polívkovo prosperující knihkupectví Rotunda alespoň výjimkou, která potvrzuje pravidlo.

Musím znát všechno

Samotný fakt, že knihkupectví vydělává, by nestál ani za pár řádků. V třináctitisícové Roudnici je totiž jediné (za první republiky tu přitom byla tři a jeden ze zdejších knihkupců dokonce knihy i vydával). Ten zázrak spočívá spíš v tom, že podnik pana Polívky si vede úspěšně navzdory tomu, co nabízí. Jsme na malém městě a člověk by předpokládal, že nabídce musí dominovat ženské romány, kuchařky nebo životopisy celebrit. Pan Polívka ale prodává ve velkém knihy Franze Kafky, Umberta Eca, nebo dokonce německého filozofa Martina Heideggera.

Knihkupectví funguje v uzounkém měšťanském domě uprostřed roudnického náměstí. Nečekejte ale žádný potemnělý krámek – velkou výlohou a prosklenými dveřmi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].