Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výstavy

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Studio Karlín • Autor: Respekt
Autor fotografie: Studio Karlín • Autor: Respekt

Ivan Vosecký: Nigdo

Karlin Studios, Praha, 16. 1.–10. 2.

Ivan Mečl se s novými obrazy Ivana Voseckého (1963) v textu k jeho výstavě nepáral, a právě díky tomu je velmi trefně vystihl: „Ivan Vosecký, jak sám i tvrdí, je dělníkem umění. Dává pozor na to, aby se celá stavba nezbořila, a snaží se nevyrábět zmetky. Teď si asi říkáte: „To ale musí být pitomé umění!“ A ono je skutečně pitomé. Na první pohled nic moc. Ale i zlato může být obalené hovnem a hlupák ho nenajde. Jen málo lidí hledá zlato v hovnech. Není to nic příjemného. Je to riskantní a občas to nevyjde. Je to ale daleko lepší než se obklopovat hovny obalenými zlatem.“

Libuše Jarcovjáková: Tři kroky dopředu, dva zpět

Galerie 5. patro, Praha, 2. 2.–1. 3.

Jen co Libuše Jarcovjáková (1952) otevřela svou výstavu v Galerii Langhans věnovanou životu vietnamských dělníků v Československu 80. let, už zase sahá do svého fotografického archivu. Tentokrát z něj vybrala své snímky ze Západního Berlína, kam emigrovala v roce 1985, a z krátkého pobytu v Tokiu z léta 1986. „Fotografie z tohoto období jsou černé, syrové, nevlídné. Západní Berlín takový tehdy byl – alespoň pro mne. Ve vzpomínkách mám Berlín uložen jako zimní a noční krajinu. Osamělá hřiště, zjizvené fasády, zdi. Zeď, ta ‚zeď‛ – ať se člověk vydal kterýmkoliv směrem, vždycky na ni narazil.“ Výstavu pak autorka doplnila úplně čerstvými pracemi, ve kterých se snažila zachytit současné nadměrné používání mobilních telefonů při každodenních úkonech.

Zdeněk Sýkora, Lenka Sýkorová: Létání

Galerie Zdeněk Sklenář, Praha, 24. 1.–22. 3.

Ohlédnutí za instalací dvou monumentálních obrazů, kterou manželé Sýkorovi vytvořili před třemi lety pro budovu Řízení letového provozu ČR v Jenči u Prahy.

Cena kritiky za mladou malbu

Galerie kritiků, Praha, 30. 1.–15. 2.

Výsledky prvního ročníku ceny věnované malířům do 30 let. Vítěz bude vyhlášen tuto středu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].