Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Týden před TÍM

Snad jen finále soutěže o pobyt na Hradě konkuruje na titulních stránkách novin informacím o problémech na finančních trzích.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Luděk Niedermayer - Autor: ČNB • Autor: Respekt
Fotografie: Luděk Niedermayer - Autor: ČNB • Autor: Respekt

Luděk Niedermayer

(1966) je viceguvernérem České národní banky. Zúčastnil se řady studijních pobytů a stáží, věnovaných zvláště problematice kapitálového trhu, obchodování derivativů a řízení rizik.

Snad jen finále soutěže o pobyt na Hradě konkuruje na titulních stránkách novin informacím o problémech na finančních trzích. Grafy mířící hrozivě dolů střídají černé prognózy vývoje ekonomiky. Již desítky let existující index týdeníku The Economist, který ukazuje vazbu zpomalení růstu ekonomik a frekvence slůvka „recese“ v tisku, určitě stoupá do závratných výšek.

Tváří v tvář těmto informacím není snadné si zachovat nezbytný odstup. Už také proto, že nikdo z nás neví, jak věci nakonec skončí. Ovšem neškodí se podívat jen pár týdnů zpět, kdy akciové trhy nepadaly, trader jedné francouzské banky v klidu navyšoval své „sázky“ na vývoj burz, avšak mraky nad světovou ekonomikou již vidět byly.

Pohled do již citovaného The Economist, který pravidelně uvádí informace o vývoji více než 50 indexů popisujících akciové trhy desítek zemí celého světa, ukazuje, že rok 2007 byl pro investory výjimečně úspěšný. Téměř polovina trhu rostla o více než 10 procent v domácí měně, přičemž dolarové výnosy dosahovaly díky slábnoucímu kurzu obvykle vyšších hodnot.

Vývoj minulých týdnů, kdy ze sledovaných trhů všechny (kromě Mexika, jež…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].