Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Ledový klid na středeční burze

Mám rád kvalitní spánek a alespoň po ránu žádný stres. Z postele nevstanu ani tentokrát před devátou, čeká mě práce do pozdních nočních hodin a dopolední relax bude dnes obzvláště potřeba.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně nepropadnout emocím. - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně nepropadnout emocím. - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

Mám rád kvalitní spánek a alespoň po ránu žádný stres. Z postele nevstanu ani tentokrát před devátou, čeká mě práce do pozdních nočních hodin a dopolední relax bude dnes obzvláště potřeba. Americká centrální banka Fed vyhlašuje úrokové sazby a také se dnes zveřejní americké ropné zásoby. Ty dvě zprávy s velkou pravděpodobností zahýbají všemi světovými trhy a stejně jako já na to čekají tisíce burzovních obchodníků od New Yorku po Tokio.

Při cestě do práce se stavím na snídani a jako obvykle i v bazénu a posilovně. V centru Prahy jsem před polednem, mám tu schůzku s ekonomickými redaktory z novin, kteří chtějí slyšet mé komentáře k současným propadům na světových trzích a cenám ropy a zlata. Moje prognózy se objeví ještě to odpoledne na zpravodajských serverech. Časy na burze jsou neklidné, byznys se ale pořád točí naplno. Po dobrém obědě už mířím do kanceláře v podkroví vily v pražské Krči, kde nejprve vyřídím nejnutnější e-maily a sekretářce zadám úkoly spojené s přípravou knihy o obchodování na finančních trzích. Den začíná nabírat na obrátkách, v zasedačce se s obchodníky z okolních kanceláří scházíme na debatu o možném scénáři dnešního vývoje cen akcií a komodit. Často to bývá vzrušená diskuse a trumfujeme se, čí předpověď z předchozího dne byla nejblíže pravdě. Tentokrát to ale zabere jen pár minut, všichni se ještě chtějí připravit na blížící se odpolední klání.

Vracím se do své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].