Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Hodně drahé zbraně

Ministerstvo obrany dokázalo svým záměrem zaměstnat představitele spojenecké velmoci USA, zemí jako Itálie či Španělsko a tajné služby dalších států. Ve hře je totiž velká politika: stále radikálnější bolivijský prezident Evo Morales.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kudy do Bolívie? Přepínám. (L 159) • Autor: Respekt
Fotografie: Kudy do Bolívie? Přepínám. (L 159) • Autor: Respekt

Český řidič kamionu na turínském předměstí Caselle ani chvíli nebloudil. Doprovázela jej limuzína s šéfy podniku na výrobu letadel Alenia Aeronautica. Dělníci poté vyložili z kamionu část křídla vyrobeného v českém Aeru Vodochody. První hmatatelný důkaz největší připravované české dodávky pro americkou armádu. Že by se tuzemským zbrojařům konečně otevíraly důležité světové trhy? Jednoduché to však nebude. Češi stojí před zásadním rozhodnutím.

Bledá kopie

Před velkým rozhodnutím stál minulý týden také podnikatel Dalibor Kopp. Ne ovšem svým: čekal na výrok brněnského soudce Daniela Plšky. Ten se nakonec rozhodl potrestat Koppa skoro pětiletým vězením za ilegální obchod se zbraněmi. Bylo to nelehké vážení viny – jediné, co Kopp skutečně ilegálně vyvezl, byla stovka uzávěrů na pušky v hodnotě tří set tisíc korun. Jenže soudce měl také v papírech důkazy o Koppových úmyslech koupit nelegálně tisíce samopalů, stovky kulometů a tuny munice z Ukrajiny. V soudcových očích nepřidaly Koppovi ani informace BIS, že připravoval ilegální obchod s jedním arabským zbrojařem, s nímž se sešel před lety ve Vídni, ani jeho čtyři roky starý útěk před zdejší policií, kdy se skrýval v Libérii a v médiích se o něm mluvilo jako o muži, který vyzbrojuje tamní vražedné bojůvky. Kopp neměl povolení obchodovat přes hranice a pravděpodobně byl potrestán po zásluze.

Před rokem a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].