Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Co s řidičem, který telefonuje?

Pokud by byl zvolen, pokládal by pan Švejnar za čest se slavnostní mše Te Deum zúčastnit.

Když jedeme dálkovým autobusem a řidič vesele (případně naštvaně) hovoří do mobilu bez hands free, co s tím můžeme dělat? Když se chci dopravit a nechci vystoupit? Jak je v tomto směru ovlivňováno bezpečí cestujících? Předpokládám, že kdybychom ho upozornili, naštve se a stejně se na jízdu dobře nesoustředí.

Jitka Nováková

Ptali jsme se Vladimíra Stupky z Ředitelství dopravní policie, Radima Jančury ze Student Agency a mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky.

Používání mobilu při řízení snižuje nejen pozornost řidiče, ale i schopnost včas a správně reagovat na nečekané situace. S ohledem na to, že řidič autobusu nese odpovědnost za desítky cestujících, lze takové chování označit za nebezpečný hazard. Mobil ani jiné podobné zařízení nesmí řidič držet v ruce ani třeba pod bradou na rameni. Pokud to dělá, dopouští se přestupku ohodnoceného třemi trestnými body a pokutou až 2500 korun. Podle ředitele dopravní společnosti Student Agency Radima Jančury je bohužel u profesionálních řidičů telefonování za jízdy častým jevem. Jeho společnost proto uvádí v brožurách přímo v autobuse kontakt, na který mohou cestující ihned poslat SMS zprávu s informacemi, kde k němu došlo. Nahlášené případy pak firma řeší odebráním řidičova osobního ohodnocení. Obrátit se na šoférova zaměstnavatele doporučují i odborníci, jeho chování mohou případně lidé oznámit i přímo policii. V takovém případě je ale nutné myslet na dokazování. Roli by mohlo hrát další svědectví nebo třeba pořízení videozáznamu mobilním telefonem.

Půjde Jan Švejnar na Te Deum?

Tradice českých králů a prezidentů zaváděla v minulosti zvolené hlavy státu do chrámu sv. Víta na slavnostní mši Te Deum laudamus. Přišel na ni Masaryk, Beneš i prezident proti své vůli Emil Hácha. Po sametové revoluci obnovil tuto tradici Václav Havel a stejně jako jeho předchůdci se za doprovodu svatováclavského chorálu poklonil českým světcům. Prezident Klaus už tuto tradici porušil jako kdysi komunisté. Můj dotaz je směrován na možného prezidenta zbrusu nového – Jana Švejnara. Půjde na Te Deum v případě, že bude zvolen?

Arnošt Burget

Ptali jsme se asistentky Jana Švejnara Kláry Pospíšilové.

Pokud by byl zvolen, pokládal by pan Švejnar za čest se slavnostní mše Te Deum zúčastnit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2008 pod titulkem Co s řidičem, který telefonuje?