Často hledáte, jak…
Obálka vydání 52/2008
52/2008 • 20.–27. 12. 2008

Záhadný svět českých dětí

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Svět

Do ztracena

Jiří Sobota

Rok 2008 byl posledním v desetileté éře pomíjivé slávy Crawfordu, texaské osady o sedmi stech padesáti obyvatelých, sedmi kostelech, jedné kavárně a sedmi obchodech se suvenýry.

Na obou březích

Tomáš Lindner

Čínským volejbalistkám v napínavém souboji s Američankami nepomohlo ani skandování tisíců domácích fanoušků. Jedna Číňanka ale po pětisetové bitvě z palubovky odcházela s úsměvem vítězky. Nezazlíval jí to ani prezident Chu Ťin-tchao, jenž se na utkání přišel podívat, ani 250 milionů Číňanů sledujících v televizi zápas, který čínští novináři nazvali „bitvou míru“.

Rebecca píše Evropě

Markéta Pilátová

Je jí dvanáct a dojala celou Evropu. Říká se jí „romská Anne Franková“. Rebecca Covaciuová toho zažila už hodně. Zatím napsala dopis, vydaný v UNICEF, který adresovala celé Evropě.

Tvrdý pád

Tomáš Lindner

Letos obyvatelé Reykjavíku zažili podobný šok jako před lety lidé v Raufarhöfnu. Stát musel nakonec znárodnit tři největší banky v zemi, jejichž dluhy dosahují šestinásobku ročního hospodářského výkonu celého Islandu. Ekonomové očekávají, že se hospodářství ostrova v příštím roce smrskne o deset procent.

Vyznání

Jiří Sobota

Alan Greenspan to v životě dotáhl opravdu daleko. Byl druhým nejdéle sloužícím šéfem americké centrální banky (Fed).

Nerozběhnutý závod

Jaroslav Fiala

Devatenáctiletá závodnice v běhu na 800 a 1500 metrů Mahbúba Ahdyarová měla hájit afghánské barvy na olympiádě v Pekingu jako jediná afghánská žena. Před začátkem her však nečekaně zmizela.

Obilnice Madagaskar

Tomáš Lindner

Těžko se tomu věří. Jižní Korea si na 99 let pronajala půlku orné půdy Madagaskaru.

Mnich na hranici

Tomáš Vlach, Roman Staněk

Přímo pod našima nohama totiž probíhá hranice mezi Gruzií a Jižní Osetií, po srpnové válce nepřáteli na život a na smrt. Jen víra zůstává na obou stranách stejná a pomodlit se sem chodí lidé z údolí nalevo i napravo, Osetinci i Gruzínci.

Rok zlomu

Respekt

Rok 2008 překvapil Nejmocnějším mužem planety se stal první významný politik, ve kterém se poznává kosmopolitní generace 21. století. Rusko světu dokázalo, že neztratilo své velmocenské ambice. Tímto rokem zřejmě také skončila dominance neoliberální ideologie a státy se opět ujímají silnější úlohy v ekonomice.

Česko

Nevděčné povolání učitele

Fabrice Martin Plichta

V posledních dnech se pražské deníky znepokojují nad špatnými výsledky žáků čtvrté až deváté třídy v matematice a zároveň se podivují nad tím, že čeští učitelé patří k těm nejnespokojenějším na světě.

Záhadný svět našich dětí

Petr Třešňák, Michal Komárek, Tomáš Brolík

České děti milují internet. Podle rozsáhlé studie, kterou si od sociologů a psychologů z Univerzity Karlovy objednalo ministerstvo vnitra, na síti pravidelně visí už 91 procent českých dětí ve věku 12–18 let.

30 korun za návštěvu Tálibánu

Silvie Lauder

V pohoršené vřavě, kterou vyvolala sociální demokracie nápadem vyměnit svůj souhlas s misí v Afghánistánu za zrušení poplatků u lékaře, to nikdo nepřipomněl, ale hádky o zahraniční mise české armády zažíváme každý rok.

Starostové v pasti politiky

Michal Komárek

Stabilita vlády v Libereckém kraji se bude opírat o stabilitu komunistické strany.

Na půlnoční s Rybou

Jan Brabec

Od vzniku České mše vánoční sice uběhly už více než dvě století, Rybova skladba s veselou hudbou a texty s koloritem českého venkova okouzluje už celé generace.

Perla na spadnutí

Adam Šůra

Některé věci čas ani při nejlepší vůli nezahojí. Brněnská vila Tugendhat, obdivované dílo hvězdy moderní architektury Miese van der Rohe, které si ročně přijíždějí prohlédnout tisíce lidí z celého světa, se pomalu rozpadá.

Kultura

Převánoční můra noční

Jan Gregor

Není nic předvídatelnějšího než vánoční programové schéma českých televizí. Každý rok si obrazovku pro sebe na celý týden přivlastní kohorta starých známých pohádkových postav.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Alois Nebel: Betlém

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Emoce na pitevním stole

Tereza Brdečková

Minimalistická detektivka Paranoid Park Guse Van Santa je studená jako nůž v zádech, chytře napsaná a obsazená neherci, které si režisér vybral mezi dětmi chatujícími na serveru Myspace. Je to adaptace románu Blake Nelsona, ale hlavně součást autorova průzkumu záhadného a děsivého světa amerických teenagerů.

Zastávka na útěku

Pavel Klusák

Světová i domácí média bilancují: které nové album se stane hvězdou výročních anket? V této dostihové atmosféře se hodí připomenout dílo, které u nás vzniká jednapadesát let.

Dobrodružství mezi ňadry

Jan H. Vitvar

Chce to jen trochu odvahy a z prohlídky sto let starých obrazů plných naducaných zadnic a pučících ňader se stane dobrodružství. Ne všichni pro to ale mají pochopení. Návštěvní kniha Městské knihovny, kde právě probíhá výstava Bytosti odnikud, se plní naštvanými vzkazy.

Ivetka je svatá samostatná

Martin C. Putna

Mariánská zjevení jsou jedním z nejpozoruhodnějších náboženských fenoménů moderní doby.

Jezuita moderní války

Jaroslav Fiala

„Stačí několik málo teroristů, aby dostali pod tlak široké masy.“ Autorem tohoto výroku je kontroverzní německý politický myslitel Carl Schmitt (1888–1985), jenž v knize Teorie partyzána z roku 1962 varoval lidstvo před pádem do nekontrolovatelného chaosu ideologických válek.

O nicotě a prázdnu v očích

Tomáš Weiss

Polský básník Zbigniew Herbert (1924–1998) a český básník Jan Zahradníček (1905–1960) se sešli v jedné knize Ze země pana Nikoho. Záměr je jasně popsaný v podtitulu: dva středoevropští básníci tváří v tvář totalitě.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Legendy, které měly být spáleny

Viktor Šlajchrt

Historky ze života svatého Františka z Assisi (1181-1226) jsou jímavě prosté. Chybí v nich velebný patos i drastické scény mučednictví, zato však nepostrádají zvláštní, zdánlivě bezděčný humor.

Žádné drama

Magdaléna Platzová

Jedno „Janouškovým dějinám“ upřít nesmíme: podařilo se jim vyprovokovat debatu, která je potřebná. Spor o čtyřsvazkové Dějiny české literatury, jež vydalo nakladatelství Academia, sice zatím zvedl ze židle jen pár odborníků, ale měl by proniknout i dál.

Přílohy

Světlo v temnotách

Jan Balabán

Peníze začínají být podobně neviditelné jako fotony. Jen naše sdílená víra je činí skutečnými.

V kraji pod sopkou

Markéta Pilátová

Chilská Patagonie je svérázný kout světa. Když sem přijedete třeba v červnu, tedy během místní astronomické zimy, kdy z nízko letících mraků padají ledové proudy vody, máte pocit, že horší místo k životu najít nemůžete. Kousek za pobřežím se zdvíhají Andy a právě o ně se trhají těžké mraky unášené prudkým větrem, který díky Tichému oceánu prakticky nikdy neustává.

Na mušce: rok 2008

Respekt

Anketa s redaktory Respektu

Viděno čtyřmi

Respekt

Fotografové Respektu Tomki Němec, Milan Jaroš, Matěj Stránský a Karel Cudlín nafotili letos během reportáží tisíce fotografií. Dali jsme jim vybrat jednu dosud nepublikovanou, která by ilustrovala jejich práci v uplynulém roce. Tady je výsledek.

Hodili po mně i lahev

Marek Švehla

Ivu Pazderkovou ještě moc lidí nezná, ale měli by. Dramatická herečka z pražského Divadla Na Fidlovačce dělá ve svých volných chvílích zábavu, kterou v Česku mnoho lidí – a notabene žen – neumí nebo k ní nemají odvahu.

Veřejnoprávní soda

Jan Gregor, Marek Švehla

Pro českou televizní zábavu je tato situace typická: provokativní, černý humor, za jehož vyznavače se Češi rádi vydávají, zmizel z velkých televizí zpátky do divadel a v poslední době se stěhuje na internet nebo kabelové kanály. Proč tomu tak je, když v 90. letech se zmiňovaná Česká soda stala fenoménem, sledovalo ji deset procent diváků, její sestřih se stal svého času hitem tuzemských kin a teď také čerstvě bujícího trhu s DVD?