Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zastávka na útěku

Světová i domácí média bilancují: které nové album se stane hvězdou výročních anket? V této dostihové atmosféře se hodí připomenout dílo, které u nás vzniká jednapadesát let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zdánlivě tichá příroda se někdy otřásá... - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Zdánlivě tichá příroda se někdy otřásá... - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Světová i domácí média bilancují: které nové album se stane hvězdou výročních anket? V této dostihové atmosféře se hodí připomenout dílo, které u nás vzniká jednapadesát let. Zachycuje hudbu, jež tu je od dob starších, než je rock’n’roll i baroko. V roce 1957 vzal Pavel Pelz poprvé přenosný magnetofon a vyrazil do lesa nahrávat hlasy ptáků.

Hlas pro tento svět

Rozhlasový pořad Hlas pro tento den, mediální encyklopedie našich ptáků v rámci magazínu Meteor, je od roku 1993 nejznámější tribunou Pelzových nahrávek. „Kdybych nevěděl, že všechny ty skvělé nahrávky pořídil Pavel, myslel bych si, že tady byl celý výzkumný ústav, jehož pracovníci dlouhá léta nedělali nic jiného,“ říká Miroslav Bobek, ředitel populárně-naučné stanice Leonardo. Úspěch způsobil, že po nesčetných pokračováních se de facto vyčerpaly druhy použitelného ptactva. Radioservis (edice Českého rozhlasu) vydal ze záznamů všech těch brhlíků, bekasín a mlynaříků devět alb. Ale i to je u ing. Pavla Pelze jen špička ledovce.

Když Tesla Liberec začala vyrábět kotoučový magnetofon na baterie, byl to průlom: do terénu se náhle nemuselo s obřím záznamovým zařízením, které nepojalo nic menšího než náklaďák. Pelz, který se chtěl stát lesákem, ale skončil na elektrotechnice, spojil oba zájmy. Sám si udělal parabolické zvukové „zrcadlo“,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].