Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Udělej to sám

V severočeských Teplicích patnáct studentů zdejšího gymnázia buduje lešení, které začne už za několik měsíců sloužit restaurátorům. Studenti si bývalou církevní stavbu patřící dnes k budově gymnázia vzali na starost už před čtyřmi lety. Za tu dobu sehnali peníze na opravu podlah a teď připravují to nejdůležitější: obnovu vzácných maleb na stěnách kaple.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nechtěli jsme je, ale teď se ty peníze budou hodí. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Nechtěli jsme je, ale teď se ty peníze budou hodí. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Na vrcholu devítímetrové dřevěné konstrukce sedí pětice mladých lidí a cosi tam k sobě přivazuje provazy. Všichni jsou navlečení do horelezeckých sedáků a hlavy jim chrání plastové helmy. Jejich kolegové dole na zemi pomocí malé příruční pily vyrábějí zářezy do trámů, které potom pomocí kladek a provazů dopravují těm nahoře. Stojíme uprostřed zdevastované kaple v severočeských Teplicích a patnáct studentů zdejšího gymnázia tady právě buduje lešení, které začne už za několik měsíců sloužit restaurátorům.

Studenti si bývalou církevní stavbu patřící dnes k budově gymnázia vzali na starost už před čtyřmi lety. Za tu dobu sehnali peníze na opravu podlah a teď připravují to nejdůležitější: obnovu vzácných maleb na stěnách kaple. Je neděle, čas oběda, ale to teď nikoho nezajímá. „Před Vánocemi chceme to lešení mít hotové, tak není na přestávky čas,“ říká jejich šéf, absolvent místního gymnázia a student chemie Jakub Mráček (23).

Tři dny starý chléb

Ten zvláštní prostor ho zaujal, už když před lety nastoupil do primy teplického gymnázia. Bývalou kapli, která je součástí školní budovy, míjel každé ráno při cestě do třídy. Z původního vybavení se nedochovalo nic, stavba měla vytrhané podlahy a skladištní lampy připomínaly, že se tu kdysi skladovala zelenina. Co ale poutalo Jakubovu pozornost, byly pozoruhodné malby svatých na stěnách a modře…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].