Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Perla na spadnutí

Některé věci čas ani při nejlepší vůli nezahojí. Brněnská vila Tugendhat, obdivované dílo hvězdy moderní architektury Miese van der Rohe, které si ročně přijíždějí prohlédnout tisíce lidí z celého světa, se pomalu rozpadá.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Prý to ještě pár let vydrží. (Vila Thugendhat od Miese van der Rohe.) Pro zobrazení dalších fotografií klikněte na Více. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Prý to ještě pár let vydrží. (Vila Thugendhat od Miese van der Rohe.) Pro zobrazení dalších fotografií klikněte na Více. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Některé věci čas ani při nejlepší vůli nezahojí. Brněnská vila Tugendhat, obdivované dílo hvězdy moderní architektury Miese van der Rohe, které si ročně přijíždějí prohlédnout tisíce lidí z celého světa, se pomalu rozpadá. Jediný „nový“ český dům zapsaný na seznamu UNESCO už roky čeká na svoji rekonstrukci. Podle slibů brněnského primátora se měly míchačky roztočit letos, ale opravy se opět odsouvají. Naštvaní jsou fanoušci zajímavého domu i potomci původních majitelů, kteří se před časem vzdali práva vilu restituovat právě kvůli slibům města, že ji vzorně opraví. Teď se všichni s nejistotou ptají, jestli Brno rekonstrukci zvládne. Pohled za kulisy totiž napovídá, že posádka radnice zatím úplně nechápe, že mimořádný dům potřebuje mimořádnou péči.

To je tedy bomba

Bývá tu docela nával a v sezoně je dobré si rezervovat vstupenky za 120 korun s měsíčním předstihem. Teď v zimě je to o něco lepší. „Požádala jsem o rezervaci minulý pátek a za pět dní už jsem tu,“ říká studentka němčiny na brněnské univerzitě, která si přišla vilu prohlédnout spolu s desítkou dalších návštěvníků. K prohlídce ji inspiroval televizní seriál Šumná města, ve kterém byla o vile zmínka. „Jsem z Brna, tak jsem si řekla, že bych se na tu naši perlu měla konečně podívat,“ říká.

„Je to jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].