Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Na půlnoční s Rybou

Od vzniku České mše vánoční sice uběhly už více než dvě století, Rybova skladba s veselou hudbou a texty s koloritem českého venkova okouzluje už celé generace.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Byl mi vždycky příkladem.“ (Hubert Hoyer před varhany svého mistra Jakuba Jana Ryby.) Pro zobrazení dalších fotografií klikněte na Více. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: „Byl mi vždycky příkladem.“ (Hubert Hoyer před varhany svého mistra Jakuba Jana Ryby.) Pro zobrazení dalších fotografií klikněte na Více. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Voňavé cukroví, stromky zdobené elektrickými svícemi, mísy bramborového salátu, rány paličkou do kluzkých kapřích hlav, kupa dárků a v televizoru nekonečný proud veselého vyprávění Miroslava Donutila. Tak dnes vypadá snad ve všech zdejších domácnostech vyvrcholení celého kalendářního roku, svátky „pokoje a míru“ – Vánoce.

A i když se v moderním uspěchaném světě staly především vítaným časem pohodlného odpočinku, pro řadu lidí jsou to pořád poetické dny plné úžasné atmosféry. Vedle zářícího stromku jim tradičně vévodí ještě jeden zážitek – cesta štědrovečerní tmou na půlnoční mši, a to nejraději na tu naši, českou, kantora a hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby.

Pro všechny hudce

Od vzniku České mše vánoční sice uběhly už více než dvě století, Rybova skladba s veselou hudbou a texty s koloritem českého venkova okouzluje už celé generace. Od devatenáctého století se tradičně hraje nejen v kdejakém zapadlém vesnickém kostelíku, ale těší se z ní krajané od Kanady až po Austrálii. A stala se dokonce tak populární, že se dočkala překladu i ve Švédsku. Navíc ji před rokem nazkoušeli i poslanci britského parlamentu a pozadu nezůstávají ani místní politici: sbor zákonodárců v čele s Davidem RathemMartinem Bursíkem ji letos zapěje v pražském Chrámu svatého Víta.

Jenže Jakub Jan…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].