Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Euro šance

Otázka zavedení eura opět ožila: ČSSD v rámci svého protikrizového balíčku žádá, aby vláda stanovila termín jeho přijetí, a premiér Mirek Topolánek se možná nebude tentokrát vyhýbat debatě tak důsledně jako dosud.

Otázka zavedení eura opět ožila: ČSSD v rámci svého protikrizového balíčku žádá, aby vláda stanovila termín jeho přijetí, a premiér Mirek Topolánek se možná nebude tentokrát vyhýbat debatě tak důsledně jako dosud.

Pokud nepůjde jen o manévr švejkovské povahy jako nedávno, kdy i velmi vzdálené datum zůstalo viset ve vzduchu bez bližší představy o podmínkách a krocích, možná se dočkáme reálného plánu. Důvody pro rychlé přijetí eura totiž nejsou jen ekonomické, ale také politické. Přemýšlet nad nimi by měla navzdory své tradiční skepsi k euru právě ODS, protože z politického hlediska by mohla z přijetí eura vytěžit nejvíc.

Korunaland

Zpráva, že Volkswagen upouští od zamýšlené miliardové investice ve Vrchlabí, značně zkomplikovala plány na rozvoj tohoto města, ale žádná větší veřejná diskuse se o tom nevedla, protože to vypadalo jako neblahý důsledek ekonomické krize. Oznámení z minulého týdne, že investice půjde do Bratislavy, už vzbudilo větší pozornost. Nejen proto, že každých pár set (ne-li tisíc) nových pracovních míst se teď hodí víc než kdykoli předtím, ale také proto, že jedním z klíčových argumentů VW je, že Slovensko od ledna přechází na euro.

Lze jistě namítnout, že přijít o investici v průmyslovém odvětví, nad jehož budoucností visí v důsledku krize velký otazník, není zase tak bolestivé. Ale nad takovýmito dopady české skepse k zavedení eura bychom mávnout rukou neměli.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].