Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Emoce na pitevním stole

Minimalistická detektivka Paranoid Park Guse Van Santa je studená jako nůž v zádech, chytře napsaná a obsazená neherci, které si režisér vybral mezi dětmi chatujícími na serveru Myspace. Je to adaptace románu Blake Nelsona, ale hlavně součást autorova průzkumu záhadného a děsivého světa amerických teenagerů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co jsou mé problémy proti válce v Iráku? - Autor: IMDB/OUT NOW • Autor: Respekt
Fotografie: Co jsou mé problémy proti válce v Iráku? - Autor: IMDB/OUT NOW • Autor: Respekt

Alex patří mezi portlandské skejťáky. Je to jemný teenager z dobrých poměrů a nejsou s ním problémy. Proto se ho taky nikdo neptá, kam chodí, co dělá a co si myslí. Rodiče se rozvádějí, otec změnil sexuální orientaci, mladší bratr se zhroutil a rezolutní spolužačka Jennifer s ním chce chodit za každou cenu. Alex se poflakuje s prknem v podpaží a soudí, že válka v Iráku nebo hlad v Africe jsou větší problémy než ty jeho. Přitahuje ho Paranoid Park, skejťácká dráha, kterou si bez povolení postavili kluci a holky, kteří nemají kam jít. „Ať to máte doma sebehorší, tyhle lidi jsou na tom hůř,“ myslí si Alex.

Necítí se na jejich akrobatické výkony, a tak se jen dívá a půjčuje jim svůj skateboard. Až jednou si k němu přisedne sympatický kluk a pozve ho k adrenalinové legraci: nechce s ním Alex naskočit na rozjetý vlak? Ráno najde policie v kolejišti mrtvolu strážného. Je to otřesně brutální vražda a druhý den se v Alexově škole objeví policie a sezve všechny skejťáky. Podle indicií má ve vraždě prsty někdo z cvoků a narkomanů z Paranoid Parku. Inspektor Lu se postupně stane jediným člověkem, který se o Alexe zajímá. Co se té zářijové noci v kolejišti skutečně stalo a jak je to s vinou a trestem?

Nůž v zádech

Minimalistická detektivka Paranoid Park Guse Van Santa je studená jako nůž v zádech, chytře napsaná a obsazená neherci, které si režisér vybral mezi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].