Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Zůstáváme ve Strašnicích

Tvrzení, že Česko je softwarovou velmocí, možná někoho překvapí. V oboru antivirových programů to ale platí doslova. A asi nejlépe to sedí na pražskou firmu Alwil.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: O prodeji firmy jsme nikdy neuvažovali. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: O prodeji firmy jsme nikdy neuvažovali. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Tvrzení, že Česko je softwarovou velmocí, možná někoho překvapí. V oboru antivirových programů to ale platí doslova. A asi nejlépe to sedí na pražskou firmu Alwil. Její antivir avast! je jedním z nejúspěšnějších a nejrozšířenějších výrobků české firmy v celosvětovém měřítku – dnes ho na planetě používá zhruba sedmdesát milionů lidí. Historie avastu navíc obsahuje místní verzi klasických příběhů z garáží, v nichž talentovaní studenti kdysi zakládali dnešní mamutí počítačové firmy.

Program ve stínu

Zakladatelé Alwilu, Pavel BaudišEduard Kučera, se potkali jako čerství absolventi techniky v osmdesátých letech minulého století ve Výzkumném ústavu matematických strojů. Toto v počítačových kruzích legendární pracoviště znamenalo pro své zaměstnance oázu v komunistickém světě. Prehistorie softwaru se tu prolínala s tehdy spíše nevídanou myšlenkovou volností. Pracovalo tu několik chartistů (třeba Jan Sokol nebo Václav Žák), protože komunisté zjevně nepovažovali vývoj softwaru za ideologicky podstatnou oblast.

Nepotřebujeme Silicon Valley. Je tam drahý nájem.„Bylo tam hodně chytrých lidí a dostatek volného času,“ vzpomíná na začátky v ústavu Pavel Baudiš. A přestože sem technologické novinky přicházely se zpožděním, nebyl zas…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].