Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Poslední z neokonů

Co se stane s neokonzervativci v době, kdy se prezidentské působení George W. Bushe chýlí ke konci? Jen málokdy v dějinách americké politiky měla hrstka knihomolských intelektuálů takový vliv na zahraniční politiku, jaký měli „neokoni“ za vlády Bushe a jeho viceprezidenta Dicka Cheneyho, z nichž ani jeden neproslul hlubokými intelektuálními zájmy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ian Buruma

(1951) je spisovatel, žije v New Yorku a přednáší na Bard College. Znají ho i čeští čtenáři z knihy Západ očima nepřátel (2005, spolu s Avishaiem Margalitem), na Slovensku vyšel v překladu jeho Zrod moderního Japonska. Burumovo zatím poslední dílo se jmenuje Smrt Thea van Gogha a hranice tolerance.

Co se stane s neokonzervativci v době, kdy se prezidentské působení George W. Bushe chýlí ke konci? Jen málokdy v dějinách americké politiky měla hrstka knihomolských intelektuálů takový vliv na zahraniční politiku, jaký měli „neokoni“ za vlády Bushe a jeho viceprezidenta Dicka Cheneyho, z nichž ani jeden neproslul hlubokými intelektuálními zájmy. Většina prezidentů doufá, že svému času strávenému v úřadu dodá nějaký zvláštní význam. Teroristické útoky z 11. září 2001 poskytly neokonzervativním intelektuálům příležitost propůjčit svou značku revolučního idealismu Bushově a Cheneyho podniku.

Neokonzervativci, kteří psali do časopisů jako Weekly Standard a využívali řečnických pultíků mozkových trustů typu American Enterprise Institute, nabídli intelektuální podporu invazi do Iráku. Logika americké mise za šířením svobody po celé zeměkouli – jejíž kořeny, jak se tvrdilo, sahají v amerických dějinách až k otcům-zakladatelům – nic menšího nevyžadovala. Námitky evropských a asijských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].