Často hledáte, jak…
Obálka vydání 50/2008
50/2008 • 7.–14. 12. 2008

Je nebezpečný?

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Potíž s tajnostmi

Benjamin Bebee

Pohled na to, jak během nedávných událostí v Janově místní podporují akce ultrapravicové Dělnické strany, jsou jen dalším důvodem k tomu, abychom v této záležitosti vytvořili všeobecný prostor pro diskusi.

Klausova mise

Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný, Silvie Lauder

Český prezident už roky prezentuje jedinou vizi „své“ Evropy – jako zóny volného obchodu suverénních zemí. Bezpečně se přitom ví, že tato vize není prosaditelná, ať Lisabonská smlouva začne nebo nezačne platit. Proto je nutné znát možné zisky či hrozby prezidentovy politiky a orientovat se v motivech, které ho k ní vedou.

Spěchám do rakve

Adam Šůra

Den, kdy se naučíme řídit svá auta bezpečněji, je zjevně v nedohlednu. Tím spíš, že nový šéf dopravní policie Leoš Tržil si myslí, že problémy vyřeší lepší silnice a tažení proti drzým chodcům. Naděje je v tom, že čím dál víc lidí v terénu ví, jak si s arogancí řidičů poradit. Teď se jen čeká, čí přístup se prosadí.

Titul jako záruka

Tomáš Sachr

Vypadá to, že bílý plášť v Česku platí jako vstupenka na politickou dráhu. Soupeři z posledních voleb by mohli vyprávět: čtvrtina nových hejtmanů a sedm senátorů jsou lékaři, ve vládě Karlovarského kraje je dokonce samostatná „doktorská“ partaj.

Pozor, hoří

Kateřina Čopjaková

Nedávná pouliční válka s radikály útočícími na romské ghetto v Litvínově ukázala, že situace je zralá na pořádný průšvih.

Mistr patří nám

Michal Komárek

Alfons Mucha pracoval na Slovanské epopeji osmnáct let a po dokončení v roce 1928 ji věnoval „Praze a československému lidu“. Podmínkou věnování byl požadavek, aby hlavní město pro obrazy postavilo nový výstavní pavilon.

Kultura

Alois Nebel: Bubáci

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Pojišťovák anarchista

Jan Gregor

Placid Lake není, jak by někdo mohl třeba usuzovat, žádné město ani jezero, ale mladý hrdina australské komedie Rebel Placid Lake (2003).

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Zvukový generátor

Pavel Klusák

Jeho alba v sobě mají snivou melancholii a cit pro věci v rozkladu. Na reprezentantovi novější elektronické scény Rakušanovi Christianu Fenneszovi je blízké i to, že se dostal k počítačům až jako dospělý uživatel a dávno činný hudebník.

Vydesinfikované nebe

Jan H. Vitvar

Ukázat, co se děje nového. Tak minulý týden oglosoval smysl Turnerovy ceny ředitel galerie Tate Britain Stephen Deuchar, když se vyjadřoval k výběru jejího dalšího laureáta Marka Leckeyho.

Touha po vlčí svobodě

Jan Gregor

Filmová báseň Sestra Víta Pancíře je nečekaně intenzivním zážitkem: řadí se mezi nejpříjemnější překvapení letošní filmové sezony.

Zhmotnění žádoucích hodnot

Karolína Vránková

Ekologické uvažování je součástí hlavního proudu architektury, a to i u nás. Důkazem je nová knížka Zelená architektura.cz.

Puškina zabily klepy

Magdaléna Platzová

Puškinův knoflík je mozaika složená z dobových dokumentů, které po archivech vypátrala a do bezmála detektivní podoby poskládala italská rusistka Serena Vitale.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Útěky na Sibiř a ze Sibiře

Adam Drda

V Česku nevychází příliš nových románů, s nimiž se čtenář sblíží natolik, že je otrávený, musí-li je opustit. Nejde o rozmrzelost, že kniha nabízela možnost úniku a vtahovala do přitažlivého, nedosažitelného světa, v němž se „dobře pobývalo“.

Případ detektivka

Jaroslav Formánek

Důvodem k pátrání by měla být záhada. V žánru detektivní literatury jde o nevyjasněný zločin, v běžném životě to může být cokoliv. Třeba návštěva knihkupectví a pečlivější prohlídka právě detektivní nabídky. V záplavě cizích titulů od klasiků typu Christie, Doyla, Chandlera, Francise či Cornwellové překvapivě přežívá i dnešní česká detektivka.