Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zhmotnění žádoucích hodnot

Ekologické uvažování je součástí hlavního proudu architektury, a to i u nás. Důkazem je nová knížka Zelená architektura.cz.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: ARD, http://www.ard.de/ • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: ARD, http://www.ard.de/ • Autor: Respekt

V zapadlé vesnici Ostrata na Zlínsku platí Stanislav Hrazdíra za podivína. Táhne se to už od poloviny 80. let, kdy si tady za tchánovým socialistickým domkem postavil ekologický dům. Jenže tou dobou nebylo ještě ani definováno, co to je, takže udělal to, co si pod tím pojmem sám představoval. Ze severu stavbu trochu zapustil do země, z jihu otevřel slunci, uvnitř uplatnil měkké křivky, které se nepříčí přírodě. I když dnes je už značně zchátralý, pořád je to dům-čin.

Právě takhle, jako výsledek osobního puzení, se formovala ekologická architektura po celém světě. Když v roce 2000 vyšla mezinárodní monografie Green Architecture, psalo se v ní: „Environmentalismus nabývá na síle, ale koncept ekologické architektury je stále vnímán jako něco okrajového, co nepatří k nárokům a požadavkům současné společnosti.“ Dokazovaly to i publikované stavby, v něčem podobné domku ze Zlínska: vždycky šlo o ojedinělý, více či méně výstřední pokus. Tak to dopadalo, pokud „zeleně“ uvažovali architekti. Pokud se do výstavby pustili sami ekologové, redukovalo se ekologické stavění čistě na technický problém: jak vše utěsnit, izolovat a kam dát solární kolektor. Výsledkem byly úspory, ne však architektura.

Jenže tyhle doby jsou už pryč. Ekologické uvažování je součástí hlavního proudu architektury, a to i u nás. Důkazem je nová knížka Zelená architektura.cz. Je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].