Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Titul jako záruka

Vypadá to, že bílý plášť v Česku platí jako vstupenka na politickou dráhu. Soupeři z posledních voleb by mohli vyprávět: čtvrtina nových hejtmanů a sedm senátorů jsou lékaři, ve vládě Karlovarského kraje je dokonce samostatná „doktorská“ partaj.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nová síla. (Demonstrace zdravotníků Karlovarského kraje, leden 2008) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Nová síla. (Demonstrace zdravotníků Karlovarského kraje, leden 2008) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Vypadá to, že bílý plášť v Česku platí jako vstupenka na politickou dráhu. Soupeři z posledních voleb by mohli vyprávět: čtvrtina nových hejtmanů a sedm senátorů jsou lékaři, ve vládě Karlovarského kraje je dokonce samostatná „doktorská“ partaj. A noví šéfové s lékařským titulem se pustili do práce zostra – soudě alespoň podle chování nejznámějšího z nich Davida Ratha, který během prvního dne v úřadě hejtmana propustil ředitele všech krajských nemocnic. Co vlastně české lékaře do politiky táhne a co s sebou z ordinací a nemocnic přinášejí?

Jediná šance

„Politická kancelář to zrovna není,“ prohodí s úsměvem statný třicátník v bílém plášti a nabízí návštěvě židli. Většinou na ní sedávají pacienti, poslední rok ale tady, v karlovarské nemocnici, řada věcí není tak, jak bývala. Vít Baloun, karlovarský internista a zkušený odborník na potíže střev a žaludku, se totiž spolu s šedesátkou dalších zdejších lékařů, sestřiček a známých pustil do politiky. A hnutí Doktoři, kterému šéfuje, se může od letošního podzimu pochlubit jasnými výsledky – v krajských volbách získalo desetinu všech hlasů a daleko zastínilo třeba místní lidovce nebo zelené, kteří se do krajského zastupitelstva vůbec nedostali.

„Nejdřív jsme byli zklamaní, čekali jsme ještě víc. Ale pak nám došlo, že je to skvělý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].