Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pravice v papiňáku

Ještě před měsícem se to zdálo jako politická sci-fi, teď jsme na dosah reality. Pohled na Topolánkovu ODS provokuje různé lidi k plánům na vznik nové pravicové strany. Jedním z nich je i zakladatel ODS Petr Havlík.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Petr Havlík - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Havlík - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Ještě před měsícem se to zdálo jako politická sci-fi, teď jsme na dosah reality. Pohled na Topolánkovu ODS provokuje různé lidi k plánům na vznik nové pravicové strany. Jedním z nich je i zakladatel ODS Petr Havlík. Minulý týden vydal článek v Lidových novinách, který vypadal skoro jako manifest „autentické“ pravice. Topolánek a jeho vedení zradili ideály konzervativismu, nectí národní hodnoty, podrobují Česko evropskému diktátu a nedají se už skoro rozlišit od socialistů. Takže na čem konzervativec Petr Havlík staví a co konkrétně chystá?

Toto vydání Respektu vychází až po kongresu ODS. Přesto – tipnete si, kdo vyhraje?

Bezpochyby Topolánek.

Proč?

Vyhraje většinová vůle udržet status quo.

Co by bylo lepší než snažit se „dovládnout“?

Vím, že teď to vypadá, jako bych asistoval Paroubkovi při jeho snaze získat vše snadno a rychle, ale já si myslím, že dohodou by mohl být třeba návrh předčasných voleb na podzim 2009. Tím bychom v plné kondici obstáli při předsednictví EU. Opozice je dnes posílená vítězstvím a lačná po odvetě, a bude využívat každé příležitosti k sesazení vlády. Politika se stává permanentním bojem, otevřenou válkou, která nikomu neprospívá. Dohodou by ODS získala přinejmenším čas na to, aby si urovnala vnitřní vztahy a vydefinovala si, s jakou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].