Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pojišťovák anarchista

Placid Lake není, jak by někdo mohl třeba usuzovat, žádné město ani jezero, ale mladý hrdina australské komedie Rebel Placid Lake (2003).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Placid Lake není, jak by někdo mohl třeba usuzovat, žádné město ani jezero, ale mladý hrdina australské komedie Rebel Placid Lake (2003). Filmy o podivínských teenagerech, jejichž sociálním stigmatem je už jen to, že je rodiče podarovali nezvyklým jménem, se v posledních letech vynořily jako díry v obraně fotbalové Sparty. Z kin ještě úplně nevymizela těhotná Juno (2007) a velkou popularitu si zejména na americkém trhu vydobyla komedie o lehce autistickém outsiderovi, který má v rodném listě napsáno Napoleon Dynamite (2004). Hlavní hrdina debutového snímku australského režiséra Tonyho McNamary byl jedním z prvních z této řady neortodoxních ztracenců.

Už od prvních minut filmu je jasné, kde jsou kořeny Placidovy (debutující rocker Ben Lee) excentricity. Mít za rodiče přerostlé, nenapravitelné hippies, to jednoho poznamená na celý život. O mnohém svědčí už jen ty dívčí šatičky, v nichž malého chlapce přivede matka (Miranda Richardsonová) první den do školy, aby tak ve vzdělávacím ústavu „nabourali vžité představy o sexualitě“. Žádný div, že celá další léta, poznamenaná šikanou, výsměchem a pohrdáním spolužáků, se pro Placida stanou jedním velkým utrpením. Ještě že je tu Gemma (Rose Byrneová) s IQ na hranici geniality, kamarádka s nabroušeným jazykem, v níž otec lékař vidí proti její vlastní vůli novou Marii Curie-Sklodowskou.

Pozici společenského vyděděnce se Placid rozhodne opustit po aféře se soutěží o nejlepší školní film. Hlavní cenu s finanční prémií deset tisíc dolarů získá za propagační snímek vykreslující v jásavých konturách život na střední škole. „Leni Riefenstahlová by na mě byla pyšná,“ utrousí, když se dozví o své výhře. Potměšilost mu ale nedá a při slavnostním promítání film vymění za záběry spolužáků a jeho vlastních rodičů, natočené skrytou kameru, v nichž jsou všichni zúčastnění vykresleni ve velmi nelichotivém světle.

Po incidentu se školními sígry však skončí v nemocnici s bezpočtem zlomenin. V rámci dlouhého času stráveném na lůžku dospěje k zásadnímu životnímu rozhodnutí. Stane se spořádaným členem společnosti, dobře promazaným kolečkem ve stroji systému. Po střední škole se tak nechá tajně zaměstnat v obří pojišťovací společnosti. K nelibosti Gemmy i volnomyšlenkářských rodičů začne poznávat rutinu korporátního stylu práce. Ani zde se mu ale k nevelkému překvapení nepodaří příliš zapadnout.

Absurdně laděné vyprávění o loserovi pracně hledajícím své pravé místo v životě natočil režisér podle vlastní divadelní hry. Je to na filmu trochu znát. Snímek, který získal několik australských filmových cen, staví hodně na vybroušených dialozích. Postavy jsou spíše karikaturami než lidmi z masa a kostí. Scénář se také poté, co v prvních dvou třetinách sympaticky převrací na hlavu stereotypy týkající se společenské konformity, v závěru vrací do bezpečného žánrového schématu romantické teenagerovské komedie. Ale zábavnou hodinku a půl s ním noční vytrvalci v pondělí mohou strávit bez obav o újmu na dobrém vkusu.

REBEL PLACID LAKE

ČT 2, 8. 12., 0.35

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2008 pod titulkem Pojišťovák anarchista