Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

ODS dál bez otce

Tak dramatický kongres od svého rozdělení ODS nezažila. A nejde jen o napínavý souboj mezi Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem. ODS opustil její zakladatel Václav Klaus a partaj se tak definitivně ocitla na konci „jedné éry“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ODS dál bez otce - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt
Fotografie: ODS dál bez otce - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt

Tak dramatický kongres od svého rozdělení ODS nezažila. A nejde jen o napínavý souboj mezi Mirkem TopolánkemPavlem Bémem. ODS opustil její zakladatel Václav Klaus a partaj se tak definitivně ocitla na konci „jedné éry“.

Velké slzy

Pár minut před začátkem ostře sledovaného kongresu se to v kuloárech luxusního vysočanského hotelu Clarion hemží desítkami delegátů. Ačkoliv se většina z nich usmívá, je ve vzduchu od rána cítit hodně nervózní atmosféra. „Hlavně aby pan prezident nevystoupil ze strany,“ říká brněnská delegátka Mária Králíková. Téma „Klaus“ neleží v hlavě jen jí, celý víkend je jedním z hlavních hitů většiny rozhovorů politiků ODS – i poté, co se nad dalším stranickým setrváním „otce zakladatele“ dávno vyjasnilo.

Přesně v půl jedenácté vstupuje prezident a dlouholetý čestný předseda ODS do jednacího sálu. Většina delegátu ho vestoje vítá hlasitým potleskem. „Budu velmi stručný,“ bere si Klaus slovo. Na rozdíl od většiny svých veřejných vystoupení mluví až nezvykle zkroušeně. „Abych probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu a stranu spíše lobbistických zájmů než idejí nestál v cestě, vzdávám se titulu čestného předsedy,“ říká a hned opouští sál. V kuloárech mu zastupuje cestu hrozen novinářů a někteří zaskočení členové ODS. V tlačenici kolem hlavy státu padají na stole sklenice.

„To nám přece nemůžete udělat, pane prezidente,“ tiskne Klausovi ruku jedna z delegátek a z očí se jí valí velké slzy. A podobně to prožívají i někteří další politici. Pláče dlouholetý poslanec Jan Vidím, slzy jen těžko potlačuje bývalý středočeský hejtman a místopředseda partaje Petr Bendl. Vypjaté emoce jsou ale spíš v menšině. „Rozezlený tatík práská dveřmi poté, co se mu nevyvedlo dítě,“ usmívá se evropský vicepremiér Alexandr Vondra. Většina politiků Klausův odchod hodnotí spíše střízlivě. „Je to dobře pro něho i pro nás. To vzájemné pnutí bylo pro obě strany nezdravé a všem škodilo,“ říká poslankyně Alena Páralová.„Musíme jít dál,“ shrnuje převládající náladu ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Část delegátů Klausův krok čte jako dobře promyšlený tah, jak ovlivnit volbu stranického předsedy plánovanou na druhý den po jeho vystoupení. „Je to nejtěžší kalibr, který mohl použít, aby ještě zvrátil výsledek kongresu,“ říká poslanec Petr Bratský.

A potlesk

Ještě víc než o Klausův projev je nicméně zájem o vystoupení dvou hlavních kandidátů na šéfa partaje – Mirka Topolánka a Pavla Béma. Premiér si hned zkraje sype popel na hlavu za chyby, kterých se dopustil a které podle něj vedly k nedávnému volebnímu debaklu. „Přijímám vinu za to, že jsme dostatečně nevysvětlovali reformy. A že jsme nedokázali bojovat proti korupci,“ říká Topolánek. „Přijímám vinu i za své vlastní chování. Nedostatečně jsem odděloval soukromé problémy od pracovních vztahů.“ Vzápětí nastiňuje svoji předsednickou vizi: chce pokračovat v prosazování reforem (především důchodové a zdravotní), schvalování radaru a dál vládnout v koalici. A taky chce dosáhnout přijetí Lisabonské smlouvy.

Po hlasitém potlesku si bere slovo jeho vyzývatel. V hodinové řeči pronášené na rozdíl od Topolánka zpatra tepe do premiéra, že jeho vláda nedělala dostatečné reformy, ale spíš si na ně jen hrála. „Nevěřme, že pokud bude ono neexistující pokračovat, získáme lidi,“ říká Pavel Bém. „Naši voliči se nenechají opít rohlíkem.“ Jaké reformy by chtěl v případě svého zvolení prosazovat a jak by pro ně chtěl získávat podporu, Bém nicméně nespecifikuje.

V jedné věci je ale konkrétní, ODS musí odmítnout Lisabonskou smlouvu. I jeho slova delegáti odměňují potleskem, byť možná o něco menším než Topolánkova.

Největší aplaus nicméně vzbuzuje ministr práce Petr Nečas, který volá po zformulování nové vize ODS. „Nespokojujme se jen s ekonomickými tématy,“ naléhá na delegáty Nečas. „Staňme se stranou, jejíž prioritou bude rodinná politika a hlavně vzdělání. Vytvořme nejlepší vzdělávací systém v Evropě.“ Po jeho vystoupení následuje šedesát dalších proslovů. Řečníci tepou do Lisabonské smlouvy, volají po hlubších reformách. Z většiny proslovů se nicméně dá vyčíst, že staronovým předsedou ODS se zřejmě – alespoň viděno na základě informací dostupných v době sobotní uzávěrky tohoto čísla – opět stane Mirek Topolánek, protože na rozdíl od Pavla Béma nabízí konkrétnější a racionálnější politickou vizi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].