Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mrzutý strýček Václav

Oběd velvyslanců členských zemí Evropské unie v České republice pořádaný představitelem Francouzské republiky zní jako nanejvýš příjemná událost: inteligentní společnost, dobré jídlo a přepychové prostředí. Nedávný takový oběd však podle všeho moc příjemný nebyl. Postaral se o to čestný host – euroskeptický prezident Václav Klaus.

Oběd velvyslanců členských zemí Evropské unie v České republice pořádaný představitelem Francouzské republiky zní jako nanejvýš příjemná událost: inteligentní společnost, dobré jídlo a přepychové prostředí. Nedávný takový oběd však podle všeho moc příjemný nebyl. Postaral se o to čestný host – euroskeptický prezident Václav Klaus. Na každý zdvořilý dotaz ohledně politiky EU a způsobu, jakým by ji mohla Česká republika ovlivnit po 1. lednu, kdy převezme rotující předsednictví, pokaždé jen zavrčel, že je odpůrcem EU, a nemá tak sebemenší důvod na podobné otázky odpovídat. České předsednictví je podle něj stejně bezvýznamná událost, protože EU vládnou její velcí zakládající členové. Velvyslanci Slovinska, které se začátkem tohoto roku ujalo rotujícího předsednictví jako první z postkomunistických nováčků, řekl do očí, že předsednictví jeho země byla fraška sehraná podle scénáře velkých členů EU, jako je Francie a Německo, což přece každý ví.

Tento oběd nebyl teoreticky příliš důležitý. Václav Klaus je sice prezidentem České republiky a zakladatelem vládnoucí středopravicové Občanské demokratické strany, jak ovšem lidé v Praze bez zaváhání upozorňují, jeho úkolem není řídit zahraniční politiku. V rámci předsednictví EU bude hrát jen malou roli (uspořádá možná několik summitů se třetími zeměmi). Při onom obědě se však ukázaly tři nepříznivé skutečnosti, které mohou Čechům šest měsíců v předsednickém křesle znepříjemnit.

Zaprvé je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].