Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Indická válka

Po událostech v indické komerční metropoli Bombaji v posledním listopadovém týdnu se člověk nestačí divit, jak je to snadné uvést svět na pokraj války dvou jaderných mocností.

Po událostech v indické komerční metropoli Bombaji v posledním listopadovém týdnu se člověk nestačí divit, jak je to snadné uvést svět na pokraj války dvou jaderných mocností. Pouhá desítka fanatiků se samopaly a granáty připlula na člunu, vtrhla do luxusních hotelů, do kavárny, na nádraží a začala systematicky zabíjet lidi kolem. Policii nakonec trvalo tři dny, než je zlikvidovala. Následkem jsou nejen téměř dvě stovky mrtvých, ale také strach, jestli se Indie nebude chtít pomstít nějakou vojenskou akcí proti Pákistánu, odkud teroristé připluli.

Vyřešme to už

Když před časem představoval americký prezident George Bush své manželce Lauře indického premiéra Manmóhana Singha, mluvil o něm prý jako o vůdci země se sto padesáti miliony muslimy a ani jedním členem al-Káidy. Vzhledem k tomu, že indická média už delší čas oznamují radikalizaci domácí muslimské mládeže, možná už toto tvrzení neplatí. Každopádně ale po výslechu jediného zatčeného teroristy (ostatní byli zabiti) a kontroly jeho satelitního telefonu Indové vyhlásili, že vrahové přijeli z Pákistánu, kde také prodělali výcvik u známé teroristické organizace Laškare tajjaba.

Indie označila útok na Bombaj za své jedenácté září, což samozřejmě vyvolává otázku, jaká bude odveta. Bezprostřední přesouvání armády k pákistánské hranici a příprava na protiúder, jak se stalo v roce 2001, kdy pákistánští teroristé zaútočili na indický parlament, teď zřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].