Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Nedávno podala skupina vietnamských studentů stížnost na policejní zásah proti obří pražské tržnici, jistě si na něj pamatujete: obrněné transportéry, helikoptéry, stovky policistů, zásahové jednotky v kuklách a se samopaly akčně propátrávající ztemnělé prostory a lovící... koho vlastně?

O Vietnamcích, policii a českém rasismu

Nedávno podala skupina vietnamských studentů stížnost na policejní zásah proti obří pražské tržnici, jistě si na něj pamatujete: obrněné transportéry, helikoptéry, stovky policistů, zásahové jednotky v kuklách a se samopaly akčně propátrávající ztemnělé prostory a lovící… koho vlastně? Teroristy? Rozsahem se zásah policie téměř rovnal nasazení indických bezpečnostních složek proti teroristům v Bombaji, jeho výsledky jsou ale ještě tristnější: pár zadržených Vietnamců, pár zabavených padělků a pár nunčaků nalezených v kufru auta. Masivní krveprolití bylo odvráceno. Anebo snad ne? V České republice si jen málokdo uvědomuje, jak nedůstojně zde zacházíme s příslušníky jedné z největších menšin na našem území. Změna oproti dřívějšímu stavu je jedině v tom, že se nyní pasivní rasismus začíná objevovat i v činech státních orgánů, což už by mělo být celkem alarmující.

VIKTORDVORAK.BLOG.RESPEKT.CZ

Bez emocí

Našli ji vedle mrtvé matky. Polomrtvou. Vyhublou. Byl jí asi rok. Nikdo nevěřil, že se jednoho dne postaví na nohy. Doslova. Ujala se jí babička, která byla už stará a nemohoucí. Každé ráno jí nosila k sestrám misionářkám. Dávaly jí čerstvě mléko a něco k jídlu. Estella vyrostla. Všimla jsem si jí hned první den. Byla hrozně hezká. Velké oči, které všechno pozorovaly. Ani ne pozorovaly, spíš jen koukaly. Zamyšleně. Začíná už pomalu chodit,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].