Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Alláh s Indií

Nedávné teroristické útoky v indické Bombaji má s největší pravděpodobností na svědomí některá z džihádistických skupin z Pákistánu, ale to nic nemění na tom, že běžný hinduista se dívá na své muslimské spoluobčany úkosem. Kořeny nedůvěry a nevraživosti mezi hinduisty a muslimy je těžké rozplétat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Před terorismem jsou si všichni rovni. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Před terorismem jsou si všichni rovni. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

„Bojím se, že v Indii brzy začnou protimuslimské útoky jako odplata za islámský extremismus. Tohle šílenství musí skončit. Všichni muslimové nejsou přece teroristi…,“ stojí v příspěvku jednoho liberálního indického muslima na webových stránkách www.progressiveislam.org. Podobných hlasů se teď v Indii ozývá víc a nikdo neví, nakolik jsou tyhle obavy oprávněné. Poslední pogrom proti muslimům vypukl v západoindickém Gudžarátu před šesti lety a o život přišly dva tisíce muslimů.

Teď se to může opakovat. Nedávné teroristické útoky v indické Bombaji má s největší pravděpodobností na svědomí některá z džihádistických skupin z Pákistánu, ale to nic nemění na tom, že běžný hinduista se dívá na své muslimské spoluobčany úkosem. Kořeny nedůvěry a nevraživosti mezi hinduisty a muslimy je těžké rozplétat. Sahají až hluboko do středověku, kdy muslimové ovládli indický subkontinent, bourali hinduistické svatyně a ze stejných kamenů si stavěli své. Problematické hinduisticko-muslimské vztahy ještě zhoršuje skutečnost, že muslimové patří v Indii k chudší a méně vzdělané části společnosti. V poslední době navíc narůstá jejich radikalizace.

Když si před získáním nezávislosti britské kolonie Indie v roce 1947 vymohla muslimská elita rozdělení země podle náboženského klíče na hinduistickou Indii a muslimský Pákistán, nikdo netušil,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].