Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Volba strachem

Napětí stoupá, protože počet dní do volby prezidenta rapidně klesá.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Napětí stoupá, protože počet dní do volby prezidenta rapidně klesá. Možná by se měly připravit i různé osvěžovače a větráky, protože hrozí, že nám do mdlob klesnou i naši politici. Chvílemi to vypadá, že je země v ohrožení, jak jsou politici z možného výsledku volby, která se koná už příští týden, vyděšení.

Pozor na Ratha

Předpoklady obou kandidátů pro funkci prezidenta a možné dopady jejich zvolení rozebereme v příštím čísle. Nyní se zastavme nad tím, co volbu doprovází. Pro českou společnost je to totiž neméně důležité.

Debata s představiteli ODS či KDU-ČSL v člověku vzbuzuje pocit, že jsme na kraji osudového okamžiku. „V naší straně panuje atmosféra strachu,“ říká jeden z představitelů KDU-ČSL pod slibem utajení jména. „Většina si myslí, že když nebude zvolen Václav Klaus, končí vláda, v ODS se zmocní vedení lidé kolem Béma, ti pak udělají vládu s ČSSD a zničí malé strany změnou volebního zákona.“ Prý už verbálně putuje seznam členů této vlády ODS a ČSSD, kde je Pavel Bém premiér a na postu ministra vnitra David Rath. Tato postava funguje na malé strany jako žába na mouchy.

„Už je to všechno domluvené. Pokud Klaus prohraje, Bém zaútočí na zelené a lidovce, protože nepodpořili kandidáta ODS na prezidenta. Topolánek bude chtít udržet koalici, a tak sestřelí i jeho,“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].