Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Španělé, bděte

Ve Španělsku se neblahý 11. březen, kdy islamisté před čtyřmi lety zaútočili na příměstské vlaky, neopakoval.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Satanova matka stačí na cokoli. (Materiál na výrobu výbušniny zabavený islamistům v Barceloně) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Satanova matka stačí na cokoli. (Materiál na výrobu výbušniny zabavený islamistům v Barceloně) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Ve Španělsku se neblahý 11. březen, kdy islamisté před čtyřmi lety zaútočili na příměstské vlaky, neopakoval. Stejně jako se neopakovalo 11. září ve Spojených státech. Španělé mají s terorismem domácí provenience kvůli baskickým separatistům bohaté zkušenosti. V boji proti radikálním islamistům se zatím obešli bez zvýšených pravomocí protiteroristických jednotek nebo zařízení typu Guantánama. Teď se ovšem situace změnila. Španělé se začínají bát.

Ty muže znám

Úzkými ulicemi barcelonské čtvrti Raval se prohání studený vítr od moře. Přívětivé kosmopolitní město kolem půlnoci začíná žít. Muži v uniformách protiteroristické jednotky možná právě stiskli pro štěstí medailonky s Pannou Marií. Chystají se na ostrou akci. Půlnoční modlitba v mešitě v Nemocniční ulici, kde se scházejí islámští radikálové, právě začíná. Nakonec při ní muži v černých uniformách zatkli 12 Pákistánců a dva Indy. V několika bytech a také v tajné mešitě kousek od oficiální modlitebny bylo předminulý týden nalezeno tolik výbušnin, že by to stačilo na další výbuchy ve vlacích nebo jakýchkoli větších cílech.

Přesto se představitelé muslimské obce od zadržených nedistancují. „Tu skupinu lidí znám, jsme si jistí, že zadržení nemají nic společného s násilím,“ řekl španělským médiím barcelonský islámský duchovní Muhammad Iqbal.

Podezřelé muže sledovalo několik…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].