Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Skvělé lámání kostí

Rozzuřený rasta zaútočí na Stevena Seagala, ten nehne ani brvou a protivníkovi 1) prsty vtlačí oční bulvy do mozku, pak mu 2) zlomí přes koleno páteř, aby pak jeho tělo 3) prohodil výtahovou šachtou, kde se 4) napíchne na železný bodec.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Rozzuřený rasta zaútočí na Stevena Seagala, ten nehne ani brvou a protivníkovi 1) prsty vtlačí oční bulvy do mozku, pak mu 2) zlomí přes koleno páteř, aby pak jeho tělo 3) prohodil výtahovou šachtou, kde se 4) napíchne na železný bodec. Film Muž s cejchem smrti (1990) je v akčním žánru klasikou. Jak to píše jeden ze Seagalových fanoušků na filmovém serveru csfd.cz: „Skvělé lámání kostí, prošlapování kolen a strašidelná voodoo atmosféra.“

Seagal nebyl zdaleka první, kdo se v showbyznysu prosadil více díky svým pohybovým než hereckým schopnostem. Ale dotáhl to k dokonalosti a vydělal na tom jmění. Prošlapávání kolen studoval patnáct let v Japonsku u mistrů bojového stylu aikido a do Ameriky se v 80. letech vrátil jako majitel černého pásu. Režisér Dwight H. Little měl za sebou ve stejné době studia filmové teorie na Univerzitě Jižní Karolíny a několik nezávislých studentských snímků. Zdánlivě odlišné osudy se protnuly ve chvíli, kdy Little v roce 1988 kývl na nabídku natočit pokračování vyvražďovacího teenagerského hitu Halloween 4: Návrat Michaela Myerse. Krvavý opus o zabijákovi maskovaném mírně upravenou škraboškou kapitána Kirka z vesmírné série Star Trek se držel dva týdny na prvním místě americké návštěvnosti kin a hned bylo jasné, že Littleho kariéra nabrala velmi přímočarý směr vstříc co největším tržbám.

A vzápětí se mu povedl opravdový majstrštyk. Michaelu Myersovi chybělo k obrazu vzorného cynického stroje na zabíjení jediné: divák nevěděl, co se děje pod jeho plastikovou maskou. Ve Stevenu Seagalovi však režisér Little získal herce, který tuto bezcitnou image dokázal bezchybně vyjadřovat i bez používání jakýchkoli kamuflážních pomůcek: jeho neměnná mimika se stále stejnými rysy tváře neprozrazuje vůbec žádné emoce. Což se časem ukázalo jako nejen typická, ale také jediná Seagalova herecká stylizace. Mezi jeho fanoušky je tak zvlášť oblíbené tablo šestnácti fotografií, kde má každý z portrétů ukazovat konkrétní Seagalovu emoci od štěstí přes osamělost, skepsi až po škodolibost – všechny city přitom zastupuje úplně stejný snímek hercovy bezkrevné tváře.

VMuži s cejchem smrti Seagal hraje policistu Johna Hatchera, který zrovna vrací odznak kvůli přesycení vším násilím, s nímž se setkává při boji proti překupníkům s narkotiky. Jenže když jamajský gang postřelí jeho neteř, Hatcher zfetovaným dealerům ukáže, že člověk může být hodně rád za to, že po jeho návštěvě skončí jen s tříštivou zlomeninou vřetenní kosti. Snímek se na čele americké návštěvnosti udržel tři týdny a jen ve filmové verzi (na videokazetách byl kasovním trhákem dlouhá léta) vydělal 50 milionů dolarů.

Populární byly i další Seagalovy filmy, koncem 90. let ale ztratil dech, přibral na váze a posledních pět let vůbec nic nenatočil. Naposledy o něm bylo řádně slyšet, když ho vyšetřovala FBI kvůli podezření, že s pomocí mafie zastrašuje filmové kritiky: jedné novinářce do auta podstrčil mrtvou rybu a vzkaz „Přestaň!“. Na druhou stranu mohla být ráda, že jí neprošlápl koleno.

Muž s cejchem smrti

Nova, 1. 2., 22.15

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2008 pod titulkem Skvělé lámání kostí