Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Robot a jeho trable

Loňský absolvent pražské FAMU Martin Duda (1981) je hračička.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Komorních příběhů jsou mraky. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Komorních příběhů jsou mraky. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Loňský absolvent pražské FAMU Martin Duda (1981) je hračička. Podíváte-li se na jeho poslední film I Am Bigger and Better, nepřekvapí vás, že jeho nejoblíbenějším snímkem je Blade Runner: v jeho vizi Prahy v neurčité budoucnosti létají nad Národním divadlem auta a graffiti na zdech uliček Starého Města mají podobu hologramů. I příběh lehce odkazuje na slavný Scottův snímek: popisuje trable robota, který je naprogramován k tomu, aby byl divadelním hercem. Potýká se přitom se žárlivou nenávistí ze strany dlouholetého hereckého matadora, který kvůli němu přijde o roli. Dudův vtipný a svižný snímek získal v listopadu na Famufestu zvláštní uznání.

„Asi by mě nebavilo točit komorní příběhy ze současnosti, kterých jsou dneska mraky,“ směje se animátor, kterého počítačová trikařina lákala už odmala. Na víceletém gymnáziu dělal na primitivních animačních programech, na střední škole v Brně, kde studoval design nábytku a interiéru, se už setkal s 3D animací a přičichl k výrobě počítačových her.

Na katedře animované tvorby, kam se dostal hned napoprvé, si uvědomil, že ho láká kombinace hraného filmu s různými animačními technikami. Nad polem létají kombajny a u chalupy naklonovaní psi. V bakalářském filmu Kontakt nechal mezi sebou reagovat 2D a 3D postavy, v dalším ročníkovém filmu s názvem VR, hrajícím si vynalézavě s tématem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].