Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Napnutá Evropa

Americká ekonomika lavíruje na pokraji recese, Evropa, stejně jako Česko a zbytek světa, si kouše nejistotou nehty a vyčkává. Neví se s jistotou, zda se přemrštěná spotřeba z minulých let promítne do bolavé kocoviny, nebo jen výrazného zpomalení růstu bohatství.

Světem se nesou apokalyptické tamtamy, které ohlašují konec jednoho velkého globálního večírku. Americká ekonomika lavíruje na pokraji recese, Evropa, stejně jako Česko a zbytek světa, si kouše nejistotou nehty a vyčkává. Neví se s jistotou, zda se přemrštěná spotřeba z minulých let promítne do bolavé kocoviny, nebo jen výrazného zpomalení růstu bohatství.

Levné víno a levné úvěry

Svět rostl příliš rychle a příliš dlouho. Zejména americké domácnosti se opíjely levnými dluhy, které jim příliš ochotně (tedy levně) poskytovaly banky ve formě hypoték. Tyto nekvalitní úvěry, které byly vysoce rizikové, protože hrozilo jejich nesplacení, by se za normální situace prodávaly za mnohem vyšší úrok. Hřích, který odstartoval nachlazení celé ekonomiky, však spočíval v tom, že se „legitimně podvádělo” – nekvalitní a rizikové půjčky byly přebalovány, porcovány, mixovány a propírány (odborně se používá termín strukturovány) tak dlouho, až ony umouněné úvěry vypadaly jako prvotřídní a běloskvoucí zboží. Zcela sedí Ježíšovo přirovnání o nabílených hrobkách. Proč se ale tato nákaza šíří dál?

Problém je v tom, že tento „legitimní podvod” všem náramně vyhovoval. Hříchu se dopouštěly ratingové agentury, které jsou zde od toho, aby upozorňovaly na výši rizika. Tuto svou funkci plnit přestaly a svět se začal opíjet levným vínem, které bylo přebaleno do lahví s prestižní etiketou. Ve víru večírku to nikomu moc nevadilo – víno …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].