Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Kosovo na prodej

Kosovo zůstane součástí Srbska, nepřipustíme, aby naše slovanské bratry někdo ponižoval; pokud by došlo k nejhoršímu, jsme připraveni jednat i o rozmístění ruských vojenských základen v tomto regionu. Takové výhrůžné proslovy z Moskvy zaznívají čím dál častěji.

Srbsko potřebuje stabilitu, ale i dodávky uhlovodíků.Kosovo zůstane součástí Srbska, nepřipustíme, aby naše slovanské bratry někdo ponižoval; pokud by došlo k nejhoršímu, jsme připraveni jednat i o rozmístění ruských vojenských základen v tomto regionu. Takové výhrůžné proslovy z Moskvy zaznívají čím dál častěji.

Zároveň ale Moskva dodává, že nic není zadarmo. Několik měsíců Rusové tlačili na to, aby srbská vláda přijala definitivní rozhodnutí zda přistoupí na balík energetických dohod nabízený Bělehradu Kremlem. Nakonec slaví Rusové úspěch: srbské vedení jejich nátlaku podlehlo.

Ruský stesk

O co vlastně jde? Ruská strana nabídla Srbsku uzavřít mezistátní smlouvu, podle níž by se společnost Gazpromněfť (odnož Gazpromu, která se zabývá prodejem ropy a ropných produktů) stala majitelkou 51 % akcií srbského podniku Naftne Industrije Srbije (NIS); kromě toho by územím Srbska vedl úsek plynovodu Jižní potok a rovněž by byl zmodernizován zásobník plynu v městečku Banatski-Dvor. Rusové realizaci tohoto projektu prezentují jako velký přínos pro Srbsko, které se díky bohatým pravoslavným bratrům dostane ke 2,5 miliardám dolarů přímých investic a stovkám nových pracovních míst, ale i k postavení energetické velmoci jihovýchodní Evropy.

Vztah vůči Rusku a EU mezitím rozděluje zemi na dva tábory. Boj mezi příznivci a odpůrci energeticko-politického spojenectví s Ruskem pokračuje v balkánské zemi již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].