Často hledáte, jak…
Obálka vydání 49/2008
49/2008 • 29. 11. – 6. 12. 2008

Finále modrého frajera

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Bankovní paradox

Vladimir Vedrashko

Banky jsou nejváženější ústavy ve všech zemích celého světa. Vláda, parlament, krajské i ostatní úřady nebo policie jsou také vážené. Ale banky jsou nejváženější, protože tam leží PENÍZE.

ODS před bouří

Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný

Většina oslovených členů ODS mluví o svých výhradách k politice a k vůdčím osobnostem své strany otevřeně – pokud jde řeč mimo mikrofon.

Lisabon v dalším kole

Silvie Lauder

Po půlroce pečlivého promýšlení rozhodlo minulý týden všech patnáct členů zdejšího Ústavního soudu jednomyslně, že Lisabonská smlouva není v rozporu s tuzemskou ústavou.

Pozor, taxi

Tomáš Pavlíček

Příšerná pověst pražských taxikářů už pronikla nejen do turistických bedekrů, ale i do populárního amerického seriálu Gilmorova děvčata. Ještě neuvěřitelnější je, že milionové město tahá za nos hrstka asi šedesáti vykuků, zatímco se čtyřmi tisícovkami jejich slušných kolegů nejsou žádné potíže.

Konec luxusního zabijáka

Tomáš Pavlíček

Evropané si zbytečným polykáním tun antibiotik vyrábějí nového nepřítele v podobě odolných bakterií. Předpokládá se, že nemoci s nimi spojené způsobí ročně v Evropě tisíce úmrtí.

Vyhnáni z ráje anonymity

Adam Šůra

V Lipské ulici, bývalé výpadovce na Německo, se prodává sex už léta. Na začátku roku však na radnici dorazila delegace zoufalých občanů se zprávou, že v ulici začalo být žití kvůli prostituci nesnesitelné.

Kultura

Alois Nebel: Guru

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Samopal místo učebnice

Jan Gregor

Film Hlasy nevinnosti (2005) se na válku dívá pohledem jedenáctiletého chlapce Chavy (Carlos Padilla). V roce 1980 vypukl v Salvadoru konflikt, který trval dvanáct let.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Študáci a Francouzi

Tereza Brdečková

Úspěch filmu Mezi zdmi navazuje na zájem o stejnojmenný román Françoise Bégaudeaua, který vyšel přede dvěma lety: jen ve Francii se ho prodalo sedmdesát tisíc výtisků.

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Nejkrásnější žena Evropy

Jan Němeček

Český film nemá na svém kontě mnoho světových primátů, ale jeden z nich je pikantní. Díky snímku Gustava Machatého Extase z roku 1932 se ve veřejně přístupných biografech poprvé objevila na plátně nahá žena. Už to by snad vysvětlovalo, proč si v brněnském HaDivadle vybrali právě osud herečky Hedy Lamarr jako předlohu k představení Extase, dalšímu dílu volného cyklu Proměny 20. století.

Mezi kolejemi a dálnicí

Magdaléna Platzová

„Když jsi tam jednou byl, zůstaneš připoután a už se vždycky budeš chtít vrátit zpátky.“ To je jeden z refrénů scénické básně Země beze slov, kterou ve smíchovské Meetfactory nastudoval německý režisér Kai Ohrem (1978) s herečkou Ivanou Uhlířovou (1980).

Složitá cesta proti času

Mariana Housková

Mary Lawsonová (1946) je kanadská autorka žijící v Británii. Poprvé na sebe upozornila až v šestapadesáti letech, kdy vydala román Návrat do Crow Lake z prostředí rodného ontarijského venkova.

Krakatice jako bestseller

Jaroslav Spurný

Novinář z deníku MF Dnes Jaroslav Kmenta propásl šanci dostat se do čítanek. Nebo alespoň do slušných skript nějaké žurnalistické školy. Vybral si totiž pro sepsání své již druhé knihy o mafiánovi Františku Mrázkovi tu nejsnazší cestu a to je vzhledem k materiálu, který má v ruce, obrovská škoda.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Lákadlo nesvobody

Jaroslav Fiala

Proč jeden z nejvýznamnějších filozofů minulého století Martin Heidegger propadl svůdné iluzi nacismu? A myslitelé jako Raymond Aron naopak dokázali vábničce totalitních režimů odolat? Jak ukazuje současná diskuse kolem „udání Milana Kundery“, nejsou tyto otázky uzavřené.

Každá rada drahá

Adam Šůra

Měla to být úplně klidná schůze, ale pak se to zvrhlo. Když Rada Českého rozhlasu začala minulou středu projednávat „případ Radia Wave“, vylétl nad hlavy publika transparent „Tahle rada nemá budoucnost“ a jeden z demonstrantů se pokusil předat radním petici žádající odchod jejich šéfa Jiřího Floriana.