Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Složitá cesta proti času

Mary Lawsonová (1946) je kanadská autorka žijící v Británii. Poprvé na sebe upozornila až v šestapadesáti letech, kdy vydala román Návrat do Crow Lake z prostředí rodného ontarijského venkova.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Mary Lawsonová (1946) je kanadská autorka žijící v Británii. Poprvé na sebe upozornila až v šestapadesáti letech, kdy vydala román Návrat do Crow Lake z prostředí rodného ontarijského venkova. Za prvotinu dostala hned dvě ceny a její následující román The Other Side of the Bridge (Druhá strana mostu) se v roce 2006 dokonce dostal do širší nominace na Booker Prize. Prvotina v českém překladu vychází právě teď.

Neomylně ke katarzi

Vypravěčkou románu je Kate Morrisonová, mladá bioložka z univerzity v Torontu. Se dvěma staršími bratry a malou sestrou vyrůstala v zapadlé vesničce Crow Lake v severním Ontariu. Strohé výchově dětí dominoval důraz na vzdělání, kterého předchozí generace farmářů nemohly dosáhnout. Rodinný sen se má splnit, když je nejstarší ze sourozenců Luke přijat na vysokou školu v Torontu. Situace se však dramaticky změní, když rodiče dětí náhle přijdou o život.

Luke se rozhodne, že zůstane v Crow Lake, aby se staral o malé sestry, a možnost studovat přenechá sedmnáctiletému bratrovi Mattovi, jehož vášní jsou přírodní vědy a pozorování vodního života v rybnících obklopujících rodnou vesnici. I jeho plány však zhatí nečekané okolnosti a Kate je nakonec jediná z rodiny, komu se podaří opustit Crow Lake, vystudovat biologii a nastoupit úspěšnou vědeckou dráhu. Nedokáže ale překonat pocit, že uspěla na úkor svých bratrů, jejichž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].