Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Lisabon v dalším kole

Po půlroce pečlivého promýšlení rozhodlo minulý týden všech patnáct členů zdejšího Ústavního soudu jednomyslně, že Lisabonská smlouva není v rozporu s tuzemskou ústavou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Chraňme svrchovanost svrchovaného lidu. (Prezident Klaus v Brně) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Chraňme svrchovanost svrchovaného lidu. (Prezident Klaus v Brně) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Po půlroce pečlivého promýšlení rozhodlo minulý týden všech patnáct členů zdejšího Ústavního soudu jednomyslně, že Lisabonská smlouva není v rozporu s tuzemskou ústavou. České rozhodování o osudu klíčového evropského dokumentu však není zdaleka u konce.

Vítej, suveréne

Ze všeho nejvíc připomínal Václav Klaus v den soudního rozhodnutí 26. listopadu frustrovaného otce, kterému se nevyvedly děti podle jeho představ. Jako prezident jmenoval velkou část členů Ústavního soudu, přesto teď soud rozhodl jinak, než si přál – prý „úsměvně“ a „chybně“, navíc se „laicky“ vyjadřoval k evropské integraci či globalizaci a vůbec se choval nepřijatelně politicky. A hlavu státu nezklamal jenom Ústavní soud. Jako otec zakladatel vypiplal ODS k euroskepsi, ale strana jde dnes v čele vlády úplně opačným směrem – a to prý, jak prezident vysvětlil Respektu, proto, že mají „krátkodobé utilitaristické cíle“.

Ale ať byl Václav Klaus „deprimován“ sebevíc, nebylo mu to nic platné – dlouho očekávaný a pro další osud Lisabonské smlouvy klíčový názor Ústavního soudu platí, byť ani tak není konec tuzemské ratifikace smlouvy na dohled.

Celý proces odstartovali na jaře senátoři ODS. S posvěcením celé horní komory se obrátili na Ústavní soud s pochybností, zda je Lisabonská smlouva – dokument…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].