Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Levicový Titanik

Francouzští socialisté se v minulých deseti letech odmítli posunout do středu jako jejich britští nebo němečtí kolegové, a i proto prohráli všechny důležité volby. Ani jejich sněm v Remeši, který se odehrál v atmosféře příznivé pro levici – problémy deregulovaného finančního kapitalismu, zvolení demokratického prezidenta v USA –, jim vítr do plachet nepřidal. Naopak.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Alternativa za Sarkozyho? (Martine Aubryová) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Alternativa za Sarkozyho? (Martine Aubryová) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Když se potápěl Titanik, tak mezi pasažéry i posádkou zavládla všeobecná panika. Nad věcí údajně zůstalo pouze několik hudebníků, kteří tragédii doprovázeli melodiemi starého světa, jenž před jejich očima zanikal. Podobný obraz nabízí po nevydařeném sjezdu a dramatickém průběhu voleb svého předsedy i francouzská Socialistická strana (PS).

Tato druhá nejsilnější politická partaj země se totiž rozpadá před očima. Její lídři na sebe štěkají, kdo to zavinil, a hrozí si žalobami, řadoví členové zoufale volají o pomoc a pamětníci nostalgicky opěvují dobu, kdy slovo socialismus nebylo synonymem bratrovražedného boje, ale společenskou nadějí.

Francouzští socialisté se v minulých deseti letech odmítli posunout do středu jako jejich britští nebo němečtí kolegové, a i proto prohráli všechny důležité volby. Ani jejich sněm v Remeši, který se odehrál v atmosféře příznivé pro levici – problémy deregulovaného finančního kapitalismu, zvolení demokratického prezidenta v USA –, jim vítr do plachet nepřidal. Naopak.

Pevně vlevo

„Takovou katastrofu nečekal ani ten největší pesimista či nepřítel socialistů,“ říká politolog z remešské univerzity Rémi Lefebvre.„Sjezd měl vnitřně nejednotnou stranu stmelit, určit nového vůdce, přijmout alternativní program k politice současné vlády. Místo toho PS vypadá jako krajina po bitvě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].