Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Konec luxusního zabijáka

Evropané si zbytečným polykáním tun antibiotik vyrábějí nového nepřítele v podobě odolných bakterií. Předpokládá se, že nemoci s nimi spojené způsobí ročně v Evropě tisíce úmrtí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Od masové výroby masivnímu nadužívání.. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Od masové výroby masivnímu nadužívání.. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Přes most za štrasburským sídlem Evropského parlamentu se natáhl obří plakát, evropské televize nasadily varovné spoty a vědci se v přímém přenosu radili s lékaři, jak dál. Ten humbuk se jmenoval Evropský antibiotický den a měl co nejvíce lidí upozornit na to, co se už dlouho šušká. Evropané si zbytečným polykáním tun antibiotik vyrábějí nového nepřítele v podobě odolných bakterií. Předpokládá se, že nemoci s nimi spojené způsobí ročně v Evropě tisíce úmrtí.

Češi k tomu právě teď dodávají svoje. Podle průzkumu zdejších lékařů se v ordinacích předepisují antibiotika zbytečně asi v polovině případů. Proděláváme na tom minimálně miliardu ročně, ale přesto se hned nemusíme stydět. Místní poměry se pomalu mění a léková dieta, řízená zdola společně informovanými pacienty a rozumnými lékaři, může mnohé Evropany inspirovat.

Pohodlí a peníze

Pražská ordinace Vlastimila Jindráka s výhledem na nemocniční areál Na Homolce dnes rozhodně nevypadá na pohodovou oázu. Vedle se cosi opravuje – vrtačky a pneumatická kladiva rozechvívají zdi, do toho co chvíli drnčí telefon. „Po operaci už bych antibiotika nedával, máme potvrzené, že to nemá žádný účinek,“ radí do sluchátka mezi tupými údery za zdí primář místního oddělení klinické mikrobiologie kolegovi z nemocnice.

O konzultace je mezi lékaři i mimo špitál zájem a Vlastimil Jindrák je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].