Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zbytky paní Veroniky

Veronika Bromová (1966), jedna z nejvýraznějších postav výtvarné scény 90. let už se téměř dekádu hledá, přešlapuje na místě, moc neví, kudy dál. A právě v tuto nešťastnou chvíli jí uspořádala kurátorka Olga Malá velkou výstavu nazvanou Království.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nejistota překrytá pózou – to je dost fatální kombinace. - Autor: Veronika Bromová • Autor: Respekt
Fotografie: Nejistota překrytá pózou – to je dost fatální kombinace. - Autor: Veronika Bromová • Autor: Respekt

Ocitla se ve špatný čas na špatném místě. Na výstavních prostorech Domu U Kamenného zvonu, do kterého Galerie hl. města Prahy umisťuje retrospektivy klasiků minulého století (Medková, Štyrský, Procházka, Kučerová), by si vylámal zuby nejeden současný autor. Místnosti středověkého paláce jsou reprezentativní, studené, hodí se pro toho, kdo má kariéru dávno za sebou – nebo je zrovna na vrcholu sil a má v sobě tolik energie, že se v tomto svazujícím prostředí dokáže prosadit, tak jako autoři zvaní sem na pravidelná bienále mladého umění.

Jenže Veronika Bromová (1966) tuto energii momentálně nemá. Jedna z nejvýraznějších postav výtvarné scény 90. let už se téměř dekádu hledá, přešlapuje na místě, moc neví, kudy dál. A právě v tuto nešťastnou chvíli jí uspořádala kurátorka Olga Malá velkou výstavu nazvanou Království.

Co chceme mít zahalené

Tehdy to bylo zjevení. V polovině 90. let se Veronika Bromová rozhodla promlouvat v galeriích jazykem, na jaký tu publikum nebylo zvyklé. Svlékla se před fotoaparátem, aby své tělo všelijak deformovala, pokrucovala, aby odhalovala a zvýrazňovala to, co ostatní touží mít zahalené nebo mnohem hezčí, než to vypadá. V cyklu Pohledy vystavila hodně odvážný autoportrét s roztaženýma nohama, v němž své intimní partie kolážovitě propojila s průřezem vaginou z anatomického atlasu. V souboru ZemZOO se zase…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].