Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vzhůru, vlastenci, na Janov!

Útok stovek členů extrémní pravice na převážně romské sídliště Česko ještě nezažilo. Více než rozběsnění mladíci vykřikující nacionalistická hesla však překvapil fakt, že desítky litvínovských občanů holohlavce táhnoucí na janovské sídliště vítaly.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jen počkej, viníku! (Obyvatelé Janova) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jen počkej, viníku! (Obyvatelé Janova) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Útok stovek členů extrémní pravice na převážně romské sídliště Česko ještě nezažilo. Více než rozběsnění mladíci vykřikující nacionalistická hesla však překvapil fakt, že desítky litvínovských občanů holohlavce táhnoucí na janovské sídliště vítaly. Pochod na Janov byl navíc už druhým za poslední dva měsíce, tentokrát však mnohem agresivnější. Více než neonacisté ovšem překvapila podpora, jaké se jim na místě dostalo od spořádaných občanů. Společenská horečka je na některých místech Česka zřejmě vyšší, než se na první pohled může zdát.

Odkud přišla Džamila

„Neplní své povinnosti, jen zneužívají systém sociálních dávek! A stát nic nedělá,“ zlobí se Václav Szaffner na litvínovském náměstí Míru, kde má za několik málo minut začít demonstrace Dělnické strany proti „pozitivní diskriminaci“, které se přišel zúčastnit. Od roku 1948 podle Václava Szaffnera neudělal stát ve věci „romské otázky“ nic a vše spěje k horšímu. „Měli by být izolováni ve své vlastní čtvrti, dávky dostávat, jen pokud odvedou třeba úklidové práce pro město. Jsou odlišní, měli by se přizpůsobit,“ pokračuje čtyřicátník Szaffner, povoláním učitel, a jeho manželka souhlasně pokyvuje hlavou. Pan Szaffner v Janově nebydlí, žije v domě v centru Litvínova společně s jednou romskou rodinou. „Počkej, ale ti jsou slušní,“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].