Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Válka je vůl

Byla to takřka nemožná mise. Dějiny znají jen málo případů, kdy se filmová adaptace aspoň vyrovná knižní předloze. Bestsellery se ovšem pokusu o zfilmování ubrání málokdy. A tak devět let po vydání spatřila světlo světa adaptace slavného protiválečného románu Hlava 22 (1970).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Byla to takřka nemožná mise. Dějiny znají jen málo případů, kdy se filmová adaptace aspoň vyrovná knižní předloze. Bestsellery se ovšem pokusu o zfilmování ubrání málokdy. A tak devět let po vydání spatřila světlo světa adaptace slavného protiválečného románu Hlava 22 (1970). Joseph Heller na svém majstrštyku pracoval sedm let a jeho černohumorná satira vypovídá nejen o absurditě války, ale celé lidské existence.

Kapitán John Yossarian (Alan Arkin) je bombometčíkem u 256. letecké eskadry americké armády umístěné na základně u Itálie, která odtud pomáhá při osvobozování Evropy. Vlastně měl už být dávno doma, protože vojenským zákonem nařízený limit třiceti misí dávno překročil. Jeho velící důstojník, cynický plukovník Cathcart (Martin Balsam), má však nedostatek pilotů, a tak počet povinných letů neustále zvyšuje, aby žádný z nich nemohl z letky odejít. Yossarian se proto snaží přimět doktora, aby jej z další služby osvobodil kvůli špatnému psychickému stavu a vydává se za cvoka. V cestě mu však stojí maličkost. Podle Hlavy 22 musí na své bláznovství upozornit blázen samotný, podle stejné směrnice je takový člověk v pořádku, protože blázen si nepřipouští, že je blázen. A tak je Yossarian lapen v nesmyslné válečné mašinerii, která nikoho dobrovolně nepustí, dokud jej nesemele na prach.

Úkolem popasovat se s mnohovrstevnatou knihou byl pověřen režisér

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].