Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Pod moderní sukní rudá

Že komunisté usedli poprvé v krajských radách, o tom už pár dnů víme. Co ale od nich v nových pozicích čekat, zatím nedokážou říci ani ti, kteří je do koalic pozvali, ani ti, kteří se naopak nového vlivu KSČM obávají.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jde nám zkrátka o lidi. (Radní Valjentová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jde nám zkrátka o lidi. (Radní Valjentová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Že komunisté usedli poprvé v krajských radách, o tom už pár dnů víme. Co ale od nich v nových pozicích čekat, zatím nedokážou říci ani ti, kteří je do koalic pozvali, ani ti, kteří se naopak nového vlivu KSČM obávají. Tady je možná odpověď.

Slušní a normální?

Ve velkém černém koženém křesle se její drobná postava skoro ztrácí, ale stisk ruky má Eva Valjentová pevný a během rozhovoru se téměř nepřestane usmívat.

V elegantním kostkovaném kalhotovém kostýmku, s jemnými zlatými šperky a s hladkým sestřihem vypadá čtyřiačtyřicetiletá ekonomka jako běžná politička pár dnů po nástupu do nové funkce – kancelář ještě nezabydlenou, naopak diář nabitý schůzkami.

Valjentová bude mít v Karlovarském kraji příští čtyři roky na starosti kulturu a cestovní ruch s lázeňstvím a plány, o kterých povídá, také znějí úplně běžně: investice do památek, do kulturních programů pro děti, podpora tradičního místního lázeňství, využití evropských fondů…

„Nebudu dělat nějaké dramatické změny, myslím, že moji předchůdci to dělali dobře,“ říká paní Valjentová. „Nakonec v této oblasti není ani moc možné dělat věci nějak politicky, je jedno, jestli jste napravo nebo nalevo. My chceme ukázat, že nám jde o to, o co říkáme, že nám jde – o to nejlepší pro lidi a pro region.“

Eva Valjentová je jedním ze dvou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].