Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Peroxidový úsměv, prosím

Vylepšovat lze dnes už skoro všechno: zuby srovnat pomocí rovnátek, klidně i v dospělém věku, opravit konturu, překrýt porcelánovou fasetou, neexistující zub nahradit implantátem, přičemž kvalita implantátů se za poslední roky zlepšila a ceny šly dolů. Vybělit lze třeba i mrtvý zub, který většinou léty ztmavne. Nejsou to levné zákroky. I tak si je ale řada lidí dopřeje.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Rovnější, bělejší, krásnější. (Zubní hygienistka Tereza Nováková) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Rovnější, bělejší, krásnější. (Zubní hygienistka Tereza Nováková) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

To, co je v malé červené krabičce, vypadá zhruba jako vylámané zuby. Asi od více lidí, protože každý má nepatrně jiný odstín. Tomáši Tomšíčkovi je postupně přikládali k obličeji. Zuby v krabičce jsou totiž ve skutečnosti barevný vzorník, ze kterého vyplynulo, že jeho chrup má barvu A2. Což znamená zuby velmi bílé, ale ne nejbělejší, protože ve vzorníku je ještě také odstín A1.

Právě proto teď mladý plzeňský advokát sedí v čekárně, v kožené pohovce stejně přepychové jako vše ostatní na International Clinic of Prague v centru Prahy a připravuje se na bělení. Na hodinu mu rozevřou ústa zubařskými páčidly, dásně natřou neprostupnou hmotou a na zuby nanesou žíravý, osmatřicetiprocentní peroxid vodíku, což nemusí, ale může způsobit značnou bolest.

Proč to všechno? „Nejsem žádný fanatik. Vzniklo to vlastně tak, že jsem viděl v čekárně inzerát,“ vysvětluje Tomšíček později, když už mu z úst září

„á jednička“, mezi zubaři nazývaná umyvadlová běloba. Hlavní důvod, proč dvaatřicetiletý muž vyhledal novou pražskou kliniku, která se vyznačuje vysokými cenami (bělení tady stojí 12 tisíc korun) a bombastickou reklamou, byl jiný. „Chtěl jsem si udělat takovou generálku,“ říká. Ve svých dvaatřiceti letech si všiml, že se mu krčky zubů obnažují a jsou citlivější. Proto si nechal vyčistit celý chrup od zubního kamene, vyhledat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].