Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Osobní trapnosti

Freudovu teorii sexuality, od níž rodák z Příboru odvozoval veškeré lidské chování, pojala německá spisovatelka Eva Weissweilerová jako hnací sílu své knihy Freudové: Biografie jedné rodiny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Už jsem vám vyprávěl o svých zvrhlých představách? (Freud se svou rodinou, 1931) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Už jsem vám vyprávěl o svých zvrhlých představách? (Freud se svou rodinou, 1931) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jak by zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud (1856–1939) vysvětlil chování současných českých politiků? Zarputilost prezidenta Klause vůči Evropské unii by možná označil za důsledek šoku při první konfrontaci s odlišně vyhlížejícím ženským pohlavím. Nutkání primátora Béma natahovat se po stále vyšších metách by mohl chápat jako následek dětské touhy po odpíraném mateřském prsu, zatímco snahu šéfa opozice Paroubka o spolupráci s komunisty by viděl coby následek požitkářského vysedávání na nočníku: touhu po návratu starých dobrých časů.

Právě Freudovu teorii sexuality, od níž rodák z Příboru odvozoval veškeré lidské chování, pojala německá spisovatelka Eva Weissweilerová jako hnací sílu své knihy Freudové: Biografie jedné rodiny.

Soukromá dramata

Sigmund Freud se narodil v rodině nepříliš úspěšného židovského obchodníka a od dětství vynikal nejenom hezkým vzhledem, „až se za ním lidé na ulicích otáčeli“, ale především intelektem, což se odrazilo na jeho výborném školním prospěchu. Když se přes Německo, kam jeho otec zamířil za vysněnou obchodní prosperitou, ocitl ve vídeňské lidové čtvrti Leopoldstadtu, rozhodl se pro vědeckou kariéru. V jeho případě ovlivněnou původem. Jako Žid si ke studiu mohl vybrat pouze jeden ze tří oborů: obchod, práva nebo medicínu.

Hlavním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].