Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Jan Potůček, šéfredaktor serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz

Kauza Radia Wave opět ukazuje na to, že si nevíme rady s veřejnoprávností médií. V jakém smyslu je toto rádio veřejnoprávní a proč bychom ho měli hájit?

Kauza Radia Wave opět ukazuje na to, že si nevíme rady s veřejnoprávností médií. V jakém smyslu je toto rádio veřejnoprávní a proč bychom ho měli hájit?

JAKUB STRÁNSKÝ ([email protected])

Radio Wave je veřejnoprávní všemi deseti tím, že hraje hudbu, kterou by ostatní komerční rádia nezahrála – snad s výjimkou pražského Radia 1. Je to historicky vůbec první pokus Českého rozhlasu, jak konkrétní stanicí oslovit mladé publikum. Radio Wave vnímám jako nutnou součást veřejnoprávního rozhlasu, líheň posluchačů dalších stanic ČRo, protože jinak by jeho posluchači časem vymřeli.

Co tedy zaznělo na veřejné diskusi o Radiu Wave? Jaký je závěr této diskuse?

MIROSLAV ŠACH

V kostce: radní nepřišli, protože se jim nechtělo, a napsali nám, že se zodpovídají pouze poslancům a nikomu jinému. To je pravda jen napůl. Radní by se měli zodpovídat i koncesionářům, tedy všem, kdo platí rozhlasové poplatky, protože to je právě Rada ČRo, kdo zastupuje veřejnost a jejím jménem kontroluje chod ČRo.

Pokud radní odmítají diskutovat s veřejností, kterou zastupují, asi nemají ve svých funkcích co dělat. Když nepřijdou na veřejnou diskusi, musíme přijít za nimi – na nejbližší veřejné zasedání Rady ČRo, které proběhne 26. listopadu v Praze, a potom na jednání stálých komisí pro sdělovací prostředky v Poslanecké sněmovně a Senátu. Tam radní přijít musí.

Jde nyní tedy o to přimět radu k rezignaci?

MILOŠ V.

Ano, teď jde o to radu přimět, aby provedla sebereflexi a buď odstoupila, nebo ji poslanci odvolali. Myslím, že dobrovolně se měsíčních výslužek od Českého rozhlasu nevzdají, takže je třeba upozornit poslance, co tam za peníze nás koncesionářů vyvádějí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2008 pod titulkem Jan Potůček, šéfredaktor serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz