Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Havlův růst růstu

Bývalý prezident Václav Havel se rád zlobí na hospodářský růst a „růst růstu“. K tomu několik laskavě kritických poznámek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Bývalý prezident Václav Havel se rád zlobí na hospodářský růst a „růst růstu“. K tomu několik laskavě kritických poznámek. HDP je finanční ukazatel, nikoli ukazatel přibývání hmoty. Ve vyspělých zemích činí stále větší podíl růstu služby, které váží nesrovnatelně méně než beton nebo ocel. Existují ale například i statistiky, které dokazují, že každoroční americké HDP je stále lehčí (na váhu): lehčí jsou nové domy, letadla, jízdní kola – prakticky cokoli. Pryč jsou doby, kdy symbolem úspěchu bylo „kalení oceli“, dnes to může být třeba maličký iPod nebo Blackberry. I ten je mnohem menší, než byl kdysi walkman.

Růst si však lze představit i nefinančně. Srovnejme si to s dialogem. Lidé nediskutují proto, aby se zničili a popřeli, nýbrž proto, aby debata vedla k vzájemnému obohacení.

Podobně je to v obchodě. Lidé nevstupují do transakcí proto, aby jeden druhého okradl. Na konci úspěšné transakce jsou obohaceni oba (nebo více aktérů). Růst si můžeme „nefinančně“ představit tak, že když hospodářství roste, proběhne v ekonomice více transakcí, které vedou k obohacení aktérů. Když hospodářství klesá, je to naopak.

Ne vždy v dějinách tomu tak bylo. Mnozí historici tvrdí, že ve středověku nerostlo hospodářství vůbec. Pokud jeden velmož bohatl, bylo to zpravidla proto, že zabral území a majetek jiného feudála. Celková množina…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].