Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dračí snění

Varování: Tento text prozrazuje leccos z rozuzlení rituální vraždy zápasníka a mága Krále, která se udála na prknech Mahenky čili Národního divadla v Brně. Nutno však varovat hlavně před tím, že náš pohled může být pořádně zmatený a zavádějící.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Máme tu bordel – aplaus, prosím. - Autor: Zbyněk Hrbata • Autor: Respekt
Fotografie: Máme tu bordel – aplaus, prosím. - Autor: Zbyněk Hrbata • Autor: Respekt

Varování: Tento text prozrazuje leccos z rozuzlení rituální vraždy zápasníka a mága Krále, která se udála na prknech Mahenky čili Národního divadla v Brně. Nutno však varovat hlavně před tím, že náš pohled může být pořádně zmatený a zavádějící. Ono totiž porozumět hře Tajemství Zlatého draka, jež publikum láká k hlubšímu přístupu vůči ezoterice, hypnóze, Otokaru Březinovi a boxu, není žádná legrace.

Kriminálka Mahen

Detektivní příběh zprvu zarazí tím, že písňové komentáře Daniela Landy tu jsou jakousi nepovinnou ozdobou, bez níž by se věc obešla – ale dočkejme času. Hlavní postavou je tu vyšetřovatel Šebor: pije, o rozvádějící se ženě mluví jako o svini a vůbec má problémy. Jenže osud mu přihraje případ zabitého Krále, člena obecně prospěšného spolku Ordo draconis. Když policista pozná hypnotizérku Stellu a duchovní směřování řádu, započne jeho proměna k lepšímu. Do příběhu zasahuje i zavrženíhodný novinář a tlustý podnikatel, který sice uplácí a vydírá, ale má svou etiku a nezabíjí. Zvláštní prostor tu má starosta města, který je na začátku devótně pozitivní figurou, než ho zlotřilá média donutí vystoupit proti chlapcům z Ordo. Právě řeč ke starostovi, kde se člen řádu rozohňuje nad nedostatkem lásky k vlasti v zemi plné bordelů, supermarketů a ateistů, bude mít u Landova publika jistě vřelý aplaus.

Příběh má mít patrně jakési Landovy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].