Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Cítíte se při podnikání a pobytu ve světě internetu bezpečně?

Ochrany proti rizikům z internetu jsou málo náročné na finance, ale o to náročnější jsou na čas: hrozby se zde rychle vyvíjejí a proměňují, a stejně rychle musí tedy v prevenci reagovat i uživatel nebo podnikatel.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ADAM JAVŮREK - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: ADAM JAVŮREK - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

ADAM JAVŮREK

bloger, analytik, konzultant

Bezpečně se cítím, protože se snažím všechny internetové služby používat tak, jako by bezpečné nebyly. Zároveň se některým službám vyhýbám úplně. Nevyužívám například platby přes internet a rád bych, kdyby to tak zůstalo. Problém je v tom, že jejich popularita nás nutí, abychom podobné služby pustili do našeho života. V prosinci mám jet na konferenci do Paříže a každý hotel chce při rezervaci přes internet údaje o kreditní kartě. Nedostal jsem žádnou přijatelnou možnost, jak se tomu vyhnout. Člověk se musí buď podřídit, anebo doufat, že nalezne nějaký rozumný hotel na místě.

FILIP NEŠPOR

Vltava.cz stores

Ano, cítíme se bezpečně. Naši počítačovou síť chráníme komerčním produktem od firmy Microsoft zvaným ISA server, který průběžně kontrolujeme a vyhodnocujeme. Dále pak každý počítač má svoji komplexní antivirovou ochranu. Jsme si vědomi, že útok nemusí přijít pouze z internetu, ale i z vnitřní sítě od některého zaměstnance. Proto máme striktně oddělené naše servery mimo sídlo naší společnosti. Vyhrazenou částku na zabezpečení nemáme, protože pružně reagujeme na trendy v oblasti zabezpečení.

PETR PEŘINA

i-legalne.cz

Vzhledem k tomu, že naše služba je čistě internetového charakteru, bylo by propadnutí falešnému pocitu bezpečí velice nezodpovědné ve vztahu k našim uživatelům. Bezpečnosti našich serverů věnujeme značnou pozornost, jak pravidelným testováním, tak i sledováním nejnovějších trendů v této oblasti. Neprozradím ale třeba, jaký poměry rozpočtu věnujeme na bezpečnost, nepovažoval bych to za příliš prozřetelné.

JIŘÍ HLAVENKA

internetový publicista a podnikatel

O nic více nebo méně než jinde a nemyslím si, že by internet byl rizikovějším prostředím než například silnice nebo ulice. Proti rizikům na síti existují známá a poměrně banální i levná protiopatření. Ta jich většinu odvrátí, ale ne všechna – tak jako všude jinde. Zbývající hrozby se dají velmi dobře minimalizovat zálohováním dat a v tom je výhoda internetu proti fyzickému světu. Ochrany proti rizikům z internetu jsou málo náročné na finance, ale o to náročnější jsou na čas: hrozby se zde rychle vyvíjejí a proměňují, a stejně rychle musí tedy v prevenci reagovat i uživatel nebo podnikatel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2008 pod titulkem Anketa: Cítíte se při podnikání a pobytu ve světě internetu bezpečně?