Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Zátka z TLK

Minulý týden přišlo na trh Svatomartinské víno, a začíná nová sezona. Korku v ní ale bude zase o něco méně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Portugalská kůra pro francouzské lahve. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Portugalská kůra pro francouzské lahve. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Tlllllllkk! Toto má být citoslovce mlasknutí, které vydá zátka vytažená z lahve. Mnozí vinaři je dokážou vymlasknout velmi odborně, čímž dávají najevo, že špuntování a odšpuntovávání je svébytný obor. Korek však už dávno není jedinou možností. Minulý týden přišlo na trh Svatomartinské víno, a začíná nová sezona. Korku v ní ale bude zase o něco méně.

Například plechovou zátkou se už nezavírá zdaleka jen tuzemák. Ale i vína, dobrá vína, dokonce i vína nad pět set korun za lahev. Přišlo to údajně z Nového Zélandu, protože tam, a obecně v Novém světě, zdaleka takový kult korkového špuntu nepanuje. Zato tam věří plechu a speciálním plastům. Ty bývají dvouvrstvé, uvnitř porézní, svrchu nepropustné, omyvatelné, a do vína nikdy nevyšlou svou korkovou pachuť.

Starý svět, hlavně tedy Francouzi, na korku nadále trvá. Do nejlepších vín tu patří dlouhé korky z jednoho kusu, řádně popsané všemi údaji o obsahu lahve. Jen za takovým uzávěrem probíhá ušlechtilá mikrooxidace čili zrání, díky němuž se ve víně zvolna objevují speciální vůně jako tabák, eukalypt a čaj, což je velmi ceněno. Naopak aroma „zeleného vlašského ořechu broušeného o kámen“, nazývané též „vlhký karton“, to je postrach. Když ho vinař ucítí, okamžitě odchází dvacetiletou lahev vylít do záchodu. Víno takzvaně „chytlo korek“ a je bezcennější než peňasol, což je zklamání, které se nedá snést často.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].