Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Stroje na smrt

V sobotu 8. listopadu večer uváděla jedna z českých televizí film K-19: Stroj na smrt, vyprávějící o havárii sovětské jaderné ponorky, která si v roce 1961 vyžádala životy nejméně 27 námořníků. Diváci v tu chvíli netušili, že necelých devět hodin před začátkem filmu došlo nedaleko Vladivostoku k jinému neštěstí na palubě ponorky a počet obětí nebyl o mnoho nižší.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Britská jaderná ponorka třídy Astute. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Britská jaderná ponorka třídy Astute. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

V sobotu 8. listopadu večer uváděla jedna z českých televizí film K-19: Stroj na smrt, vyprávějící o havárii sovětské jaderné ponorky, která si v roce 1961 vyžádala životy nejméně 27 námořníků. Diváci v tu chvíli netušili, že necelých devět hodin před začátkem filmu došlo nedaleko Vladivostoku k jinému neštěstí na palubě ponorky a počet obětí nebyl o mnoho nižší.

Ruská jaderná ponorka Něrpa absolvovala v minulých dnech zkušební plavbu v Japonském moři, při níž zřejmě jeden z námořníků bezdůvodně spustil požární zařízení; vzápětí byla dvě oddělení na přídi automaticky uzavřena a změnila se v past, do níž začal proudit plyn freon. Ten vyváže ze vzduchu kyslík, a pomáhá tak hasit požár. Poplachový signál se nerozezněl včas a lidé na palubě si nestihli nasadit kyslíkové masky (některé překvapil poplach ve spánku). Dvacet lidí se udusilo a nejméně 22 dalším způsobil jedovatý plyn zranění.

Požární systém využívající freon je zastaralý, moderní aparatury hasí oheň méně drastickým způsobem. Neštěstí se tak zařazuje do dlouhé řady havárií, při nichž se sovětské a ruské ponorky kvůli selhání techniky, jejímu stárnutí či nejrůznějšímu šlendriánu stávaly skutečnými „stroji na smrt“: klesaly ke dnu i s posádkou a jadernými zbraněmi na palubě, ozařovaly námořníky smrtelnou dávkou radiace, měnily se ve vězení, z něhož přeživší nemohou uniknout a čekají na záchranu – ta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].