Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Slovensko-maďarské kdyby

Policejní zákrok na fotbalovém zápase v Dunajské Stredě přišel pro extremisty na slovenské i maďarské straně jako mana z nebe. Teď hrozí, že se konflikt bude dále vyhrocovat, interně i externě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Endre Bojtar - Autor: archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Endre Bojtar - Autor: archiv autora • Autor: Respekt

Endre Bojtar

1963) je novinář, od roku 1999 je šéfredaktorem týdeníku Magyar Narancs. Žije v Budapešti. Píše o historii a politice, zvláště se věnuje národním mýtům ve střední a východní Evropě a etnickým konfliktům na Balkáně.

Policejní zákrok na fotbalovém zápase v Dunajské Stredě přišel pro extremisty na slovenské i maďarské straně jako mana z nebe. Teď hrozí, že se konflikt bude dále vyhrocovat, interně i externě. Obě verze tohoto příběhu – „slovenská“ (maďarští fašisté chtějí u nás převzít moc a maďarská menšina se s nimi spolčuje) a „maďarská“ (policie fašistického slovenského státu zmlátila nevinné Maďary za projev národního atakdále) – se šíří jako lesní požár veřejným míněním na Slovensku i v Maďarsku. Dostanou se do nejvzdálenějších koutů a tam budou hnisat jako rozškrabaný strup na nehojící se ráně. Konflikt se bude šířit i nahoru, do sféry politiky a moci.

Kdyby k takové situaci došlo ve dvou normálních státech, vládní představitelé by společně vystoupili na veřejnosti a každý by řekl svoje. První by prohlásil, že jeho země použije všechny dovolené prostředky, aby zabránila opakování podobných policejních excesů; že potrestá ty, kdo jsou za nepřiměřenou brutalitu státních úřadů odpovědni, a že vynaloží maximální úsilí na utišení vášní, jejichž terčem je maďarská menšina na Slovensku. Ten druhý by oznámil,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].